warzywa na szaszłykach w piekarniku

piękne, oryginalne, Na co dzień lub na wakacje! Warzywa na szaszłykach w piekarniku to nietrywialny sposób serwowania przystawki warzywnej. Takie szaszłyki ozdobią każdą ucztę. W ten sposób możesz upiec zupełnie inne warzywa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 75 % 12 g
72 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec warzywa na szaszłykach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź dowolne warzywa-mam ziemniaki, cukinię i paprykę. Dynia, pomidory koktajlowe, marchew, buraki, bakłażan są dobre — wszystko, co kochasz lub masz dostępne. Umyj je dobrze i osusz. Wcześniej namocz szaszłyki do gotowania w wodzie, aby nie zaczęły się palić podczas pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie do połowy ugotowanej, około 10 minut po ugotowaniu. Odbywa się to tak, aby podczas pieczenia warzywa gotowały się w tym samym czasie. Jeśli weźmiesz inne warzywa, których czas gotowania jest inny, ugotuj je również wcześniej (buraki, dynia).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinię pokrój w plasterki. Wytnij środek pieprzu z nasionami, pokrój miąższ na średnie kawałki. Rozmiar kawałków różnych warzyw jest mniej więcej taki sam, aby szaszłyki były równe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinię posyp solą i odstaw na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić ziemniaki i pokroić w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuść masło w dowolny dostępny sposób (zostaną one omówione na końcu przepisu). Weź wysokiej jakości i naturalny olej, bez dodatków roślinnych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek i pokrój każdy ząbek wzdłuż na 2 części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na przemian nawlecz plastry ziemniaków, cukinii i papryki na długie drewniane szaszłyki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj każdy szaszłyk stopionym masłem. Jeśli chcesz zrobić całkowicie chude danie, użyj do tego oleju roślinnego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp szaszłyki suszonymi ziołami. Wybierz je według własnych upodobań-mam rozmaryn i oregano.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż szaszłyki na blasze wyłożonej pergaminem, rozłóż czosnek wokół. Piecz szaszłyki warzywne w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut, aż na ziemniakach pojawi się złoty kolor. Podawaj na gorąco na szaszłykach. Smacznego!

ciekawą opcją jest dodanie wędzonego boczku do warzyw.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g

Podobne przepisy