skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec warzywa na szaszłykach w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź dowolne warzywa-mam ziemniaki, cukinię i paprykę. Dynia, pomidory koktajlowe, marchew, buraki, bakłażan są dobre — wszystko, co kochasz lub masz dostępne. Umyj je dobrze i osusz. Wcześniej namocz szaszłyki do gotowania w wodzie, aby nie zaczęły się palić podczas pieczenia.
Krok 2:
Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie do połowy ugotowanej, około 10 minut po ugotowaniu. Odbywa się to tak, aby podczas pieczenia warzywa gotowały się w tym samym czasie. Jeśli weźmiesz inne warzywa, których czas gotowania jest inny, ugotuj je również wcześniej (buraki, dynia).
Krok 3:
Cukinię pokrój w plasterki. Wytnij środek pieprzu z nasionami, pokrój miąższ na średnie kawałki. Rozmiar kawałków różnych warzyw jest mniej więcej taki sam, aby szaszłyki były równe.
Krok 4:
Cukinię posyp solą i odstaw na 10 minut.
Krok 5:
Schłodzić ziemniaki i pokroić w plasterki.
Krok 6:
Rozpuść masło w dowolny dostępny sposób (zostaną one omówione na końcu przepisu). Weź wysokiej jakości i naturalny olej, bez dodatków roślinnych.
Krok 7:
Obierz czosnek i pokrój każdy ząbek wzdłuż na 2 części.
Krok 8:
Na przemian nawlecz plastry ziemniaków, cukinii i papryki na długie drewniane szaszłyki.
Krok 9:
Posmaruj każdy szaszłyk stopionym masłem. Jeśli chcesz zrobić całkowicie chude danie, użyj do tego oleju roślinnego.
Krok 10:
Posyp szaszłyki suszonymi ziołami. Wybierz je według własnych upodobań-mam rozmaryn i oregano.
Krok 11:
Połóż szaszłyki na blasze wyłożonej pergaminem, rozłóż czosnek wokół. Piecz szaszłyki warzywne w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut, aż na ziemniakach pojawi się złoty kolor. Podawaj na gorąco na szaszłykach. Smacznego!
ciekawą opcją jest dodanie wędzonego boczku do warzyw.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g