skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko i łatwo zrobić ciasto kefirowe w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Lepiej, jeśli jest ciepło, więc wcześniej wyjmij kefir z lodówki. To też kołysze jajka - z ciepłymi składnikami ciasto okaże się wspanialsze.
Krok 2:
Rozpuść masło w dowolny sposób — w kuchence mikrofalowej, na kuchence, w łaźni wodnej. Przeczytaj więcej o tym, jak to zrobić na końcu przepisu. Schłodzić roztopione masło.
Krok 3:
W głębokiej misce ubij jajka. Zacznij ubijać je mikserem, najpierw na niskich obrotach, a następnie zwiększ prędkość. Wlać porcje cukru, dobrze ugniatając masę po każdym dodaniu. Dodaj szczyptę waniliny lub torebkę cukru waniliowego. Ubij jajka na puszystą, jasną masę.
Krok 4:
Dodaj sodę do kefiru. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. W tym czasie soda zareaguje z kwasem zawartym w kefirze, uwalniając dwutlenek węgla, który podniesie ciasto. W ciepłym kefirze stanie się to szybciej.
Krok 5:
Wlej kefir do masy jajecznej, wymieszaj. Wystarczy trzepaczka. Wlej stopione masło. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę do miski. To nie tylko pozbędzie się ewentualnych śmieci, ale także nasyci tlen, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste.
Krok 7:
Za pomocą trzepaczki wymieszaj mąkę z ciastem. Powinien być jednorodny, bez grudek, o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 8:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia, posmaruj je masłem-resztki stopionego są świetne. Wlać ciasto do formy. Mam silikonową, o średnicy 22 cm. Umyj jabłka, pokrój na ćwiartki. Wytnij środek, odetnij skórę. Pokrój ćwiartki na kliny. Lepiej jest, jeśli są grubsze, ponieważ podczas pieczenia trochę się kurzą. Ułóż jabłka równomiernie na całej powierzchni ciasta w wzór.
Krok 9:
Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-50 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem - powinien wyjść suchy ze środka. Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź i uwolnij z formy.
Krok 10:
Podawaj ciasto z herbatą, kawą lub mlekiem. Smacznego!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g