skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szaszłyki z warzyw w piekarniku na szaszłykach? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Warzywa można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań. Umyj wszystkie warzywa, osusz. Pozostaw pomidory koktajlowe w całości. Jeśli są na gałęzi, usuń je z gałęzi.
Krok 2:
Obierz kolbę kukurydzy z górnych liści i & quot; włosów & quot; i pokrój w niezbyt grube podkładki. Im młodsza i bardziej soczysta kukurydza, tym smaczniejsza będzie po upieczeniu.
Krok 3:
Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w średnią kostkę.
Krok 4:
Cukinię pokroić w cienkie wstążki. Wygodnie jest to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Jeśli go nie masz, pokrój cukinię zwykłym nożem tak cienko, jak to możliwe. Jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy takim cięciem, możesz po prostu pokroić cukinię w niezbyt grube koła.
Krok 5:
Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1,5 cm. Lepiej jest wziąć bakłażany o małej średnicy, ale podłużne.
Krok 6:
Umieść wszystkie warzywa w dużej misce. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, olej roślinny, sok z cytryny, suszone zioła i przyprawy.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.
Krok 8:
Podczas marynowania warzyw moczyć bambusowe szaszłyki w zimnej wodzie przez 30 minut. Mam szaszłyki o długości 25 cm.
Krok 9:
Marynowane warzywa nawlecz na szaszłyki w kolejności, w jakiej wolisz. Mam 12 szaszłyków. Jeśli masz marynatę, możesz nałożyć ją na szaszłyki pędzlem podczas pieczenia.
Krok 10:
Ułóż szaszłyki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia. Jest to konieczne, aby sok z warzyw nie kapał na dno piekarnika. Umieść szaszłyki w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30 minut, od czasu do czasu obracając. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości warzyw. Jeśli niektóre warzywa zaczęły ciemnieć,a inne nie są jeszcze gotowe, przykryj je folią.
Krok 11:
Natychmiast podawaj gotowe szaszłyki. Smacznego!
jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
zgodnie z tym samym przepisem możesz gotować szaszłyki na grillu lub na ognisku, zastępując drewniane szaszłyki metalowymi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g