szaszłyki z warzywami w piekarniku na szaszłykach

jasne, soczyste, zdrowe, bezmięsne-święto każdego dnia! Szaszłyki z warzywami w piekarniku na szaszłykach można podawać jako niezależne danie i jako ciekawy dodatek do mięsa i ryb. Taka interesująca prezentacja zostanie zapamiętana przez twoich gości i domowników na długo!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 61 % 11 g
93 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szaszłyki z warzyw w piekarniku na szaszłykach? Bardzo proste i szybkie! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Warzywa można uzupełniać lub zastępować według własnych upodobań. Umyj wszystkie warzywa, osusz. Pozostaw pomidory koktajlowe w całości. Jeśli są na gałęzi, usuń je z gałęzi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz kolbę kukurydzy z górnych liści i & quot; włosów & quot; i pokrój w niezbyt grube podkładki. Im młodsza i bardziej soczysta kukurydza, tym smaczniejsza będzie po upieczeniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w średnią kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinię pokroić w cienkie wstążki. Wygodnie jest to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Jeśli go nie masz, pokrój cukinię zwykłym nożem tak cienko, jak to możliwe. Jeśli nie chcesz zawracać sobie głowy takim cięciem, możesz po prostu pokroić cukinię w niezbyt grube koła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój bakłażany w plastry o grubości około 1,5 cm. Lepiej jest wziąć bakłażany o małej średnicy, ale podłużne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść wszystkie warzywa w dużej misce. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, olej roślinny, sok z cytryny, suszone zioła i przyprawy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas marynowania warzyw moczyć bambusowe szaszłyki w zimnej wodzie przez 30 minut. Mam szaszłyki o długości 25 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Marynowane warzywa nawlecz na szaszłyki w kolejności, w jakiej wolisz. Mam 12 szaszłyków. Jeśli masz marynatę, możesz nałożyć ją na szaszłyki pędzlem podczas pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż szaszłyki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia lub naczyniu do pieczenia. Jest to konieczne, aby sok z warzyw nie kapał na dno piekarnika. Umieść szaszłyki w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30 minut, od czasu do czasu obracając. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości warzyw. Jeśli niektóre warzywa zaczęły ciemnieć,a inne nie są jeszcze gotowe, przykryj je folią.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Natychmiast podawaj gotowe szaszłyki. Smacznego!

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

zgodnie z tym samym przepisem możesz gotować szaszłyki na grillu lub na ognisku, zastępując drewniane szaszłyki metalowymi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy