ciasteczka orzechowe

kruche, kruche, pachnące! Z prostych składników! Przygotowanie ciasteczek orzechowych jest bardzo proste, nie zajmuje dużo czasu. Najpopularniejsze produkty do ciasta kruchego są zawsze w każdej kuchni. I możesz wziąć orzechy, które lubisz bardziej: orzechy włoskie, orzeszki ziemne lub orzechy laskowe.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 9 g
tłuszcze 41 % 34 g
węglowodany 48 % 40 g
489 kcal
IG: 5 / 3 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka orzechowe? Odmierz potrzebne składniki. Zamiast 2 żółtek możesz wziąć jedno duże jajko. Ale z żółtkami ciasteczka będą bardziej kruche. Masło powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj orzechy włoskie w wygodny sposób. Możesz posiekać nożem lub umieścić w ciasnej torbie i posiekać wałkiem do ciasta. Wybierz stopień zmielenia według potrzeb. Ale lepiej, jeśli okruchy orzechów nie są zbyt małe, aby dobrze się czuły w gotowych ciasteczkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kilka łyżek mąki. Resztę mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito, aby wzbogacić ją tlenem. Wtedy ciasteczka będą lepiej rosły podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij trzepaczką lub z małą prędkością miksera, aż uzyskasz jasną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj żółtka do mieszanki olejowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij wszystko, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekane orzechy włoskie, dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do powstałej masy, wymieszaj. Jeśli ciasto okaże się nadal lepkie, dodaj wcześniej zarezerwowaną mąkę przez sito. Mąka może wymagać mniej. Wszystko zależy od jego właściwości, wielkości jaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto powinno być miękkie, giętkie, nietrudne. Długie ugniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, aby masło nie stopiło się zbytnio od ciepła rąk. W przeciwnym razie ciasteczka będą grubsze i mniej kruche. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z schłodzonego ciasta uformuj ciasteczka o pożądanej wielkości. Ułóż ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. W takim przypadku pozostaw małe odległości między ciasteczkami,ponieważ podczas pieczenia wzrośnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz ciasteczka orzechowe w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 25 minut. Ważne jest, aby nie wysuszyć ciasteczek, aby nie były twarde. Tryb i czas gotowania mogą być inne, ponieważ każdy piekarnik ma swoje własne cechy operacyjne. Dlatego skup się na swojej technice.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzić gotowe ciasteczka i podawać. Smacznego!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania⁴

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy