skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka orzechowe? Odmierz potrzebne składniki. Zamiast 2 żółtek możesz wziąć jedno duże jajko. Ale z żółtkami ciasteczka będą bardziej kruche. Masło powinno być miękkie, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Posiekaj orzechy włoskie w wygodny sposób. Możesz posiekać nożem lub umieścić w ciasnej torbie i posiekać wałkiem do ciasta. Wybierz stopień zmielenia według potrzeb. Ale lepiej, jeśli okruchy orzechów nie są zbyt małe, aby dobrze się czuły w gotowych ciasteczkach.
Krok 3:
Dodaj kilka łyżek mąki. Resztę mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito, aby wzbogacić ją tlenem. Wtedy ciasteczka będą lepiej rosły podczas pieczenia.
Krok 4:
Połącz miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 5:
Ubij trzepaczką lub z małą prędkością miksera, aż uzyskasz jasną masę.
Krok 6:
Dodaj żółtka do mieszanki olejowej.
Krok 7:
Ubij wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Dodaj posiekane orzechy włoskie, dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Wlej mąkę przesianą proszkiem do pieczenia do powstałej masy, wymieszaj. Jeśli ciasto okaże się nadal lepkie, dodaj wcześniej zarezerwowaną mąkę przez sito. Mąka może wymagać mniej. Wszystko zależy od jego właściwości, wielkości jaj.
Krok 10:
Ciasto powinno być miękkie, giętkie, nietrudne. Długie ugniatanie ciasta kruchego nie jest konieczne, aby masło nie stopiło się zbytnio od ciepła rąk. W przeciwnym razie ciasteczka będą grubsze i mniej kruche. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 11:
Z schłodzonego ciasta uformuj ciasteczka o pożądanej wielkości. Ułóż ciasteczka na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. W takim przypadku pozostaw małe odległości między ciasteczkami,ponieważ podczas pieczenia wzrośnie.
Krok 12:
Piecz ciasteczka orzechowe w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 25 minut. Ważne jest, aby nie wysuszyć ciasteczek, aby nie były twarde. Tryb i czas gotowania mogą być inne, ponieważ każdy piekarnik ma swoje własne cechy operacyjne. Dlatego skup się na swojej technice.
Krok 13:
Schłodzić gotowe ciasteczka i podawać. Smacznego!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania⁴
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g