skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu w piekarniku dla dziecka? Przygotuj jedzenie. Wybierz twaróg wysokiej jakości, naturalny, bez tłuszczów roślinnych. Lepiej, jeśli jest miękki i pastowaty, a nie kruchy. Każda zawartość tłuszczu jest odpowiednia, ale im wyższa, tym smaczniejsza będzie zapiekanka. Weź masło odpowiadające GOST. Wyjmij masło z lodówki z wyprzedzeniem, powinno być miękkie.
Krok 2:
Złóż twaróg do dużej miski. Jeśli twaróg jest suchy i grudkowaty, przetrzyj go przez sito lub przebij blenderem. Dodaj miękkie masło do twarogu. Nie miałem czasu, aby go wcześniej wyjąć, więc włożyłem masło na krótko do kuchenki mikrofalowej, nie doprowadzając go do całkowitego stopienia. Dodaj cukier, sól i wanilinę. Ubij jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed gotowaniem, ich skorupy mogą zawierać szkodliwe zarazki. Ubij jedzenie mikserem.
Krok 3:
Jeśli masa jest zbyt gęsta, wlej do niej trochę mleka, kilka łyżek stołowych. Alternatywnie możesz dodać śmietanę lub jogurt naturalny. Wlej semolinę do bazy twarogowej. I ponownie ubij go mikserem, ale na niskich obrotach.
Krok 4:
Pozostaw masę na 30 minut. W tym czasie semolina puchnie i wchłonie nadmiar płynu.
Krok 5:
Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem, aby wypieki się nie przypaliły. Posmarowałam kremowym. Moja forma ma 31*17 cm, ale gotowałam 2 porcje. Włóż masę twarogową do formy, spłaszcz górę szpatułką.
Krok 6:
Piec zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-55 minut, w zależności od wielkości formy i funkcji piekarnika. Powinien stać się rumiany. Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i ostudź trochę.
Krok 7:
Podawaj zapiekankę ze śmietaną, dżemem, skondensowanym mlekiem, jagodami. Jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i nie tylko, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g