skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka nadziewanego grzybami w piekarniku? Nie ma nic prostszego! Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast świeżego czosnku możesz użyć 2 łyżek. l suchy proszek. Jest to szczególnie ważne w przypadku czosnku, który musi pocierać kurczaka, ponieważ kawałki świeżego czosnku mogą przypalić się w piekarniku.
Krok 2:
Obierz czosnek. Przepuść pięć goździków do marynowania kurczaka przez prasę i drobno posiekaj pozostałe dwa goździki do nadzienia nożem.
Krok 3:
Umyj kurczaka, osusz. Posmaruj ptaka wewnątrz i na zewnątrz olejem roślinnym i natrzyj czosnkiem i przyprawami przepuszczonymi przez prasę. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. Pozostaw kurczaka do marynowania na 1,5 godziny w lodówce.
Krok 4:
Podczas marynowania kurczaka przygotuj nadzienie. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Jeśli grzyby są małe, możesz zostawić je w całości.
Krok 5:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż pieczarki i smaż, aż nadmiar wilgoci wyparuje.
Krok 7:
Dodaj masło, cebulę i mielony czosnek do grzybów. Smażyć, mieszając, przez kolejne 4-5 minut. Na koniec nadzienie lekko posolić, pieprzyć i wymieszać.
Krok 8:
Nadziewaj kurczaka przygotowanym nadzieniem.
Krok 9:
Zszyj szew wykałaczkami. Zawiąż nogi. Owiń końce skrzydeł folią, aby się nie przypaliły.
Krok 10:
Jeśli chcesz, możesz ugotować przystawkę ziemniaczaną z kurczakiem. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
Krok 11:
W naczyniu do pieczenia ułóż ziemniaki równą warstwą.
Krok 12:
Połóż kurczaka na wierzchu. Piecz kurczaka przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C, okresowo smarując ptaka sokiem z dna formy. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 13:
Podawaj gotowego kurczaka z przystawką, dekorując jagodami, brokułami, plasterkami smażonych grzybów. Smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji
o cechach piekarników
!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g