kurczak nadziewany grzybami w piekarniku

najsmaczniejsze, z prostych produktów, na świątecznym stole! Kurczak nadziewany grzybami piecze się w piekarniku przez około 1,5 godziny. Świetnie wygląda na każdym stole i może nakarmić całą rodzinę. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw-jest niesamowicie pyszna!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 12 g
tłuszcze 45 % 14 g
węglowodany 16 % 5 g
192 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka nadziewanego grzybami w piekarniku? Nie ma nic prostszego! Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast świeżego czosnku możesz użyć 2 łyżek. l suchy proszek. Jest to szczególnie ważne w przypadku czosnku, który musi pocierać kurczaka, ponieważ kawałki świeżego czosnku mogą przypalić się w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek. Przepuść pięć goździków do marynowania kurczaka przez prasę i drobno posiekaj pozostałe dwa goździki do nadzienia nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj kurczaka, osusz. Posmaruj ptaka wewnątrz i na zewnątrz olejem roślinnym i natrzyj czosnkiem i przyprawami przepuszczonymi przez prasę. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. Pozostaw kurczaka do marynowania na 1,5 godziny w lodówce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas marynowania kurczaka przygotuj nadzienie. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Jeśli grzyby są małe, możesz zostawić je w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż pieczarki i smaż, aż nadmiar wilgoci wyparuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj masło, cebulę i mielony czosnek do grzybów. Smażyć, mieszając, przez kolejne 4-5 minut. Na koniec nadzienie lekko posolić, pieprzyć i wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nadziewaj kurczaka przygotowanym nadzieniem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zszyj szew wykałaczkami. Zawiąż nogi. Owiń końce skrzydeł folią, aby się nie przypaliły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jeśli chcesz, możesz ugotować przystawkę ziemniaczaną z kurczakiem. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W naczyniu do pieczenia ułóż ziemniaki równą warstwą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż kurczaka na wierzchu. Piecz kurczaka przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C, okresowo smarując ptaka sokiem z dna formy. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj gotowego kurczaka z przystawką, dekorując jagodami, brokułami, plasterkami smażonych grzybów. Smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

zamiast pieczarek możesz wziąć suszone grzyby(będą potrzebować 5-6 razy mniej niż świeże). Pamiętaj, aby je wypłukać, a następnie namoczyć przed gotowaniem (około 2-3 godzin).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
 
 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy