pieczone banany w piekarniku

szybko, apetycznie, rozpływa się w ustach, w pośpiechu! Pieczone banany w piekarniku to prosty, ale bardzo smaczny deser dla wegetarian i tych, którzy lubią wypieki z bananem. Istnieje wiele sposobów przygotowania takiego dania. Proponuję upiec banany w folii bez skórki w mieszance soku, likieru i syropu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 24 g
97 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec banany w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wybierz owoce do pieczenia, które są twarde, najlepiej pół dojrzałe. W takich bananach górna skórka jest jędrna, jasnożółta i może mieć zielonkawy odcień. Miękkie i przejrzałe banany nie będą tutaj pasować: szybko ciemnieją podczas pieczenia i nie będą wyglądać zbyt apetycznie. Ponadto smak pieczonych dojrzałych bananów jest zbyt mdły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Banany umyj, osusz i obierz. Pamiętaj, aby umyć banany przed użyciem. Skórka może zawierać wiele szkodliwych drobnoustrojów, które podczas obierania dostają się na miazgę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż obrane banany na środku podwójnego arkusza folii. Folia łatwo się rozrywa, więc lepiej ją podwoić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Skrop je sokiem z cytryny (miałem Likier Limoncello, aby dodać bananom odrobinę alkoholu), sokiem z mango i syropem pomarańczowym. Syrop pomarańczowy można bezpiecznie zastąpić syropem cytrynowym, który jest sprzedawany w dużych i małych sieciach handlowych. Cytrusowe składniki przepisu równoważą słodycz bananów kwaskowatością. A sok z mango podkreśla tropikalny smak potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Owinąć banany szczelnie folią, aby sok nie wyciekł z folii podczas pieczenia. Aby to zrobić, zwiń folię kopertą. Wszystkie krawędzie koperty powinny być złożone na górze. Umieść banany w folii na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz je przez około 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gorące banany na talerze i polej sokiem pozostałym w folii. Prawidłowo wybrane banany albo wcale nie ciemnieją, albo lekko ciemnieją. Lepiej jeść je od razu, gdy owoce są gorące. Gdy ostygną, banany znacznie ciemnieją, nabierając nie najpiękniejszego wyglądu. Przysmak można podawać z gałką niezbyt słodkich lodów (najlepiej sorbet cytrynowy lub nadzienie cytrynowe) lub bitą śmietaną. Smacznego!

wszystko to samo można zrobić bez wyjmowania bananów ze skórki. Wystarczy przeciąć skórkę po wewnętrznej wklęsłej stronie wzdłuż całego owocu i lekko ją zgiąć, aby między skórką a miąższem była niewielka przestrzeń.
wlej sok, Likier i syrop do środka na całej długości bananów, aby wypełnić całą przestrzeń między ciałem banana a skórką. W takim przypadku najprawdopodobniej będziesz potrzebować więcej płynnych składników.
umieść banany na blasze wyłożonej folią, tak aby nacięcie było na górze, a sok nie wyciekł. Musisz także wykluczyć możliwość upadku bananów na bok, więc wybierz kształt, który utrzyma je w pożądanej pozycji.

banany poddane obróbce cieplnej mają pewien krąg wielbicieli. Zwykle ludzie wolą świeże banany. Ale ciasta bananowe lub całe pieczone owoce im się nie podobają. Rzeczywiście, banany, które zostały poddane obróbce kulinarnej, często całkowicie zmieniają swój zwykły smak, stają się bardzo miękkie i lekko mdłe. Wyjątkiem są chyba banany w gorącym karmelu. Ale tam owoce pozostają świeże, po prostu wypełnione gorącym karmelem, co nie wpływa zbytnio na strukturę samych bananów.
jeśli masz wątpliwości, czy podoba ci się danie, lepiej upiec jednego banana na próbę, a jeśli wynik ci się spodoba, upiecz resztę.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy