wieprzowina z ziemniakami w rękawie w piekarniku

zwykłych produktów, łatwe, proste, wystarczająco szybko! Wieprzowina z ziemniakami w rękawie w piekarniku to pełnoprawne danie rodzinne, które można nakarmić wszystkich naraz. Gotowane w szczelnym opakowaniu warzywa są doskonale nasycone smakami i aromatami mięsa. W razie potrzeby możesz go uzupełnić grzybami, innymi warzywami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 41 % 11 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę z ziemniakami w rękawie w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Obierz ziemniaki i spłucz je z brudu. Wybierz wieprzowinę z niewielką ilością tłuszczu, wtedy będzie bardziej soczysta w gotowym naczyniu. Do gotowania używam szyi wieprzowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rękaw do pieczenia musi być szczelnie zawiązany z jednej strony. W tym celu stosuje się specjalne krawaty lub klipsy sprzedawane razem z rękawem. Obrane ziemniaki pokroić na duże kawałki i włożyć do rękawa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w półpierścienie, a marchewki w plasterki lub kostki. Umieść cebulę i marchewkę w rękawie na ziemniakach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wyślij mięso pokrojone na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skrop wszystko olejem roślinnym. Do smaku posyp solą i przyprawami. Jako przyprawę używam mielonego pieprzu, trochę suszonego rozmarynu i bazylii.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po drugiej stronie rękaw, również mocno zawiąż, uwalniając z niego powietrze. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w rękawie. Włóż rękaw do metalowego naczynia do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec gotowania możesz wyciąć rękaw i pozwolić potrawie lekko się zrumienić. Wieprzowina z ziemniakami jest gotowa! Rozłóż na talerzach i podawaj na gorąco! Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy