skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę bezową? Na początek przygotuj niezbędne składniki bezy. Białka powinny być zimne bez domieszki żółtka, a naczynia, w których są przechowywane i ubijane, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli przynajmniej jeden z tych dwóch warunków zostanie naruszony, białka nie zostaną wbite w pianę.
Krok 2:
Pistacje drobno posiekaj nożem lub zmiel w młynku do kawy.
Krok 3:
Cukier wymieszaj ze skrobią i wanilią.
Krok 4:
Białka ubij solą z małą prędkością przez 1 minutę, a następnie stopniowo dodawaj cukier zmieszany ze skrobią i wanilią. Kontynuuj ubijanie, aż będzie gęste. Masę należy ubić do takiej gęstości, aby nie spaść z trzepaczek, ale pozostać na nich w postaci zamrożonej kropli.
Krok 5:
Dodaj ocet winny i posiekane pistacje do ubitych białek.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko mikserem lub szpatułką.
Krok 7:
Przenieś masę białkową na blachę do pieczenia pokrytą naoliwionym pergaminem i spłaszcz, tworząc równe prostokątne ciasto. Piec bezę przez około 20 minut w 170°C na złoty kolor. Określ stopień rumienia według własnych upodobań. Zwykle doprowadzam ciasto do ledwo zauważalnego złotego koloru, ale tym razem chciałem, aby ciasto było ciemniejsze. Ogólnie rzecz biorąc, im ciemniejsze masz ciasto, tym bardziej wyraziste będą warstwy ciasta i kremu w przekroju.
Krok 8:
Gotowe ciasto powinno lekko sprężynować i nie kruszyć się lub kruszyć tylko na krawędziach. Schłodzić ciasto na blasze do pieczenia. Następnie odwróć na posypany cukrem pudrem czysty pergamin i zdejmij papier. Możesz przyciąć nierówne i mocno wysuszone kruszące się krawędzie. Nie zrobiłem tego, bo i tak odciąłem bułkę z końcówek.
Krok 9:
Podczas pieczenia ciasta przygotuj krem i nadzienie. Śmietana i mascarpone powinny być bardzo zimne, prosto z lodówki.
Krok 10:
Umyj i osusz Maliny.
Krok 11:
W misce połącz zimne mascarpone, śmietanę, cukier puder i ubij do uzyskania gładkości.
Krok 12:
Ale ważne jest, aby wziąć pod uwagę, że mascarpone nie może być ubijany zbyt długo, może być płatkowany. A u różnych producentów śmietana jest ubijana w różnym tempie. Dlatego może się okazać, że już przerobiłeś mascarpone, a śmietana jest nadal niedogotowana. Dlatego radzę najpierw osobno ubić śmietanę. Gdy zaczną gęstnieć, dodaj mascarpone i cukier puder i ubijaj do uzyskania gładkości, ale nie na długo.
Krok 13:
Nałóż krem równomiernie na schłodzone ciasto bezowe, pozostawiając trochę do dekoracji. Rozłóż maliny na wierzchu. Dodatkowo posypałam posiekanymi pistacjami. ! Jeśli nadal przesuszasz ciasto, to jeśli nałożysz na nie krem i przytrzymasz go przez 2-3 minuty, ciasto lekko zmięknie i łatwiej będzie je zwinąć w rolkę.
Krok 14:
Delikatnie zwiń ciasto w ciasną bułkę.
Krok 15:
Udekoruj bułkę resztkami kremu z torebki cukierniczej, malinami i posiekanymi pistacjami i wstaw do lodówki na 2 godziny. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g