skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. W przypadku chanahi zwykle stosuje się wołowinę, wieprzowinę lub jagnięcinę z kością lub tylko miąższ. Lepiej jest wziąć mocne pomidory, aby zachowały swój kształt podczas pieczenia. To samo dotyczy bakłażana. Jeśli bakłażan jest duży, wystarczy jeden, jeśli jest mały, musisz wziąć 2-3 sztuki.
Krok 2:
Jak kroić mięso? Mięso umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki. Jeśli pokroisz drobno, szybko wyschnie i stanie się twardy, a jeśli jest duży, wręcz przeciwnie, będzie gotował dłużej. Dlatego średni rozmiar kawałków jest w sam raz.
Krok 3:
Bakłażany umyć, osuszyć, a także pokroić na średnie kawałki. Podczas smażenia wilgoć zniknie z nich i zmniejszy się. Drobno posiekany bakłażan podczas pieczenia się rozłoży. Posyp bakłażana solą, wymieszaj i odstaw na 20 minut, aby odeprzeć gorycz. W tym czasie mogą ciemnieć i wydzielać sok, który należy spuścić. Następnie umyj bakłażany z soli i lekko wyciśnij nadmiar wilgoci.
Krok 4:
Jak pokroić ziemniaki? Ziemniaki obrać i pokroić na średnie kawałki. Dzięki temu zachowa swój kształt podczas pieczenia i będzie wygodny do jedzenia.
Krok 5:
Umyj pomidory, osusz i pokrój w kliny. Lepiej jest wziąć gęste pomidory. Jeśli pomidory są miękkie, po upieczeniu bardzo się ugotują. Spuść sok uwolniony podczas krojenia pomidorów. Mocne pomidory praktycznie nie dają soku.
Krok 6:
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przepuścić przez prasę. Opłucz warzywa wodą, strząśnij z wilgoci i drobno posiekaj. Jeśli chcesz, możesz wziąć więcej zieleni.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i smaż bakłażana, mieszając, na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor. Jeśli bakłażany nie zostaną wstępnie wyciśnięte (Krok 3), to w kontakcie z gorącym olejem zaczną strzelać i będą musiały umyć wszystko dookoła. Wyjmij gotowe bakłażany z patelni i przenieś na talerz.
Krok 8:
Jeśli na patelni po bakłażanie pozostanie trochę tłuszczu, ponownie nie trzeba dodawać oleju roślinnego. Ułóż ziemniaki, a także smaż na dużym ogniu na złoty kolor. Wewnątrz ziemniaki pozostaną twarde, ale podczas pieczenia w doniczkach osiągną pożądaną gotowość. Przenieś ziemniaki na talerz.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej pozostały olej roślinny i usmaż mięso na dużym ogniu, aby szybko uszczelnić wszystkie soki mięsne, na złoty kolor. Mięso jest smażone jako ostatnie, ponieważ po nim na patelni pozostaje ciemny tłuszcz, który może następnie przejść do warzyw. Aby nie myć patelni po mięsie, lepiej usmażyć ją na końcu.
Krok 10:
W garnkach (ceramicznych lub glinianych) połóż najpierw mięso w jednej warstwie, dodaj mały kawałek masła na wierzchu. Masło zapewni potrawie miękki kremowy smak i tłuszcz, który ochroni mięso i warzywa przed przypaleniem. Mięso i każdą kolejną warstwę lekko posolić i pieprzyć. Możesz gotować chanahi zarówno w porcjach, jak iw jednym dużym garnku.
Krok 11:
Następnie ułóż bakłażany, następnie smażone ziemniaki i kolejny kawałek masła.
Krok 12:
Ułóż plasterki pomidora na wierzchu.
Krok 13:
Posyp wszystko posiekanymi ziołami i czosnkiem.
Krok 14:
Przykryj garnki pokrywkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę. Może to zająć więcej czasu w zależności od twardości mięsa, a także właściwości piekarnika. Dlatego czas pieczenia można wydłużyć do 1,5 godziny. Podczas pieczenia wystarczająca ilość soku jest uwalniana z mięsa i warzyw, ale w razie potrzeby można dodać do garnków 50-70 ml wody lub bulionu. Jest to szczególnie ważne, jeśli proces gaszenia trwa dłużej niż 1 godzinę.
Krok 15:
Smacznego!
podczas gotowania w piekarniku bardzo ważne jest, aby dokładnie wiedzieć, jak działa twój piekarnik. W końcu wszystkie piekarniki mają swoje własne cechy i wszystko na to wpływa, od tego, czy jest gazowy, czy Elektryczny, duży czy mały, jest to pełny piekarnik z 4-5 poziomami lub małym piekarnikiem (będą się nagrzewać z różnymi prędkościami i intensywnością).
ponadto w starych piekarnikach temperatura nagrzewania może być nieprawidłowo przenoszona, a sam piekarnik może nagrzewać się nierównomiernie i nie odpowiadać ustawionej temperaturze. Dlatego potrawy po określonym czasie w przepisie mogą się palić (jeśli temperatura jest wyższa niż pożądana) lub odwrotnie, być nieprzygotowane (jeśli temperatura jest niższa).
gotuję wszystko w nowoczesnym piekarniku elektrycznym na średnim poziomie (jeśli poziom ma być wyższy lub niższy, jest to dodatkowo wskazane w przepisie). Dlatego wszystkie obliczenia dotyczące czasu i temperatury są podawane zgodnie z moim piekarnikiem.
ale każda gospodyni domowa powinna znać cechy swojego piekarnika i skupić się na nim i, jeśli to konieczne, dostosować czas i/lub temperaturę ogrzewania. Tylko wtedy potrawy przygotowane według przepisów innych osób z dowolnego źródła będą wyglądać tak, jak powinny.
przydatne
artykuł z niezbędnymi informacjami o piekarnikach
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g