ryba pieczona w rękawie w piekarniku

pyszne, kolorowe, proste danie na obiad lub lunch! Ryba pieczona w rękawie w piekarniku okazuje się soczysta, pachnąca, delikatna. Warzywa zastępują tutaj przystawkę. Ale możesz podać go z makaronem, kaszą gryczaną, ryżem lub ziemniakami. Przygotowuje się szybko i bez większych problemów. Niezbędne produkty są niedrogie i niedrogie!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 7 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 24 % 4 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec rybę w rękawie w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Do tego dania nadaje się każda ryba morska, na przykład dorsz, morszczuk. Jeśli masz całą rybę, musisz ją pokroić na filety. Używam gotowego fileta rybnego z mintaja. Rozmrozić rybę, spłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Wyciśnij kilka łyżek soku z cytryny do małego pojemnika. Sól, pieprz do smaku i dodaj przyprawy odpowiednie dla ryb. Możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej, cynamonu, tymianku, rozmarynu. Dobrze wymieszaj marynatę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś przygotowany filet rybny do odpowiedniego pojemnika, zalej marynatą. Pozostaw na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj warzywa. Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w małe kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki obrać, opłukać, osuszyć papierowymi serwetkami i pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Paprykę przekrój na pół, obierz nasiona, a także pokrój w kwadraty. Umyj i osusz pomidora serwetkami. Pokrój jak pozostałe warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś pokrojone warzywa do pojemnika. Wyślij świeży zielony groszek do masy warzywnej. Jeśli masz mrożony groszek, możesz go wstępnie ugotować we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Dodaj śmietanę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj warzywa ze śmietaną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wytnij rękaw o odpowiednim rozmiarze. Włóż do niego filet rybny, na wierzchu warzywa w śmietanie. Napompuj rękaw i mocno go zawiąż, możesz użyć specjalnego zapięcia. Piecz rybę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż warzywa będą miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gotową rybę z warzywami na gorąco. Danie jest dość samowystarczalne, ale można je podawać z dodatkami. Przed podaniem posyp rybę posiekanym koperkiem. Smacznego!

zestaw warzyw do tego dania można uzupełnić i zmodyfikować. Dobrze jest dodać kalafior lub brokuły, kukurydzę, zieloną fasolkę, świeżą cukinię.

śmietanę można zastąpić śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.

jak prawidłowo rozmrozić rybę? Wieczorem przenieś rybę z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Rano spuść płyn, opłucz rybę i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy