skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec rybę w rękawie w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Do tego dania nadaje się każda ryba morska, na przykład dorsz, morszczuk. Jeśli masz całą rybę, musisz ją pokroić na filety. Używam gotowego fileta rybnego z mintaja. Rozmrozić rybę, spłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Wyciśnij kilka łyżek soku z cytryny do małego pojemnika. Sól, pieprz do smaku i dodaj przyprawy odpowiednie dla ryb. Możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej, cynamonu, tymianku, rozmarynu. Dobrze wymieszaj marynatę.
Krok 3:
Przenieś przygotowany filet rybny do odpowiedniego pojemnika, zalej marynatą. Pozostaw na 15 minut.
Krok 4:
Przygotuj warzywa. Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w małe kostki.
Krok 5:
Marchewki obrać, opłukać, osuszyć papierowymi serwetkami i pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Paprykę przekrój na pół, obierz nasiona, a także pokrój w kwadraty. Umyj i osusz pomidora serwetkami. Pokrój jak pozostałe warzywa.
Krok 7:
Przenieś pokrojone warzywa do pojemnika. Wyślij świeży zielony groszek do masy warzywnej. Jeśli masz mrożony groszek, możesz go wstępnie ugotować we wrzącej wodzie przez 1-2 minuty. Dodaj śmietanę.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj warzywa ze śmietaną.
Krok 9:
Wytnij rękaw o odpowiednim rozmiarze. Włóż do niego filet rybny, na wierzchu warzywa w śmietanie. Napompuj rękaw i mocno go zawiąż, możesz użyć specjalnego zapięcia. Piecz rybę w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Krok 10:
Podawaj gotową rybę z warzywami na gorąco. Danie jest dość samowystarczalne, ale można je podawać z dodatkami. Przed podaniem posyp rybę posiekanym koperkiem. Smacznego!
zestaw warzyw do tego dania można uzupełnić i zmodyfikować. Dobrze jest dodać kalafior lub brokuły, kukurydzę, zieloną fasolkę, świeżą cukinię.
śmietanę można zastąpić śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym.
jak prawidłowo rozmrozić rybę? Wieczorem przenieś rybę z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Rano spuść płyn, opłucz rybę i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
pomidory w tym przepisie można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g