Kalachiki w piekarniku na śmietanie

pyszne, pachnące, bujne, z prostych potraw! Kalachiki w piekarniku na kwaśnej śmietanie to przepis na bardzo przytulne domowe wypieki. Będą równie dobre zarówno z mlekiem, jak i herbatą lub kawą. Kompozycja zawiera tylko naturalne i niedrogie składniki, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 30 % 20 g
węglowodany 59 % 39 g
363 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kalachiki w piekarniku na kwaśnej śmietanie? Przygotuj jedzenie. Powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij jajka, śmietanę i masło z lodówki. Wbij jajka do głębokiej miski, zacznij je ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier, możesz dodać wanilinę, jeśli chcesz. Ubijaj przez dwie do trzech minut, a następnie dodaj śmietanę (wziąłem 20%) i stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do osobnej miski (wzbogaci to ją tlenem, a wypieki będą wspanialsze), Dodaj do niej proszek do pieczenia, wymieszaj trzepaczką. Zacznij stopniowo wprowadzać mąkę do ciasta, kontynuuj ubijanie mikserem, gdy ubijanie mikserem będzie trudne, przejdź do ugniatania rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powinno zrobić miękkie i elastyczne ciasto. Pamiętaj, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, dodaj więcej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odetnij kawałki ciasta, uformuj z nich "kiełbaski & quot;.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń kiełbaski. Mam dwanaście sztuk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i umieść na niej kalachiki w pewnej odległości od siebie,ponieważ podczas pieczenia powiększą się. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Zajęło mi to 20 minut. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, skup się na piekarniku. Piec do lekkiego zrumienienia i niesamowitego aromatu domowych wypieków. Kalachiki na kwaśnej śmietanie są gotowe, smacznego!

moje uwagi do przepisu-kalachiki są bardzo smaczne, delikatne, mają tylko jedną wadę - szybko się kończą. Gotowałem je po raz pierwszy, podobały mi się moje słodycze, bardzo smaczne z mlekiem. Dobrze komponują się z dżemem i gotowanym skondensowanym mlekiem. Jeśli chodzi o test-nie wydawało mi się to zbyt plastyczne, ile się nie starałem — nie udało mi się uzyskać gładkich i pięknych kalachików, ale myślę, że to kwestia praktyki. Zaskocz swoich bliskich, przygotuj domowe kalachiki na kwaśnej śmietanie.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy