skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kalachiki w piekarniku na kwaśnej śmietanie? Przygotuj jedzenie. Powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij jajka, śmietanę i masło z lodówki. Wbij jajka do głębokiej miski, zacznij je ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier, możesz dodać wanilinę, jeśli chcesz. Ubijaj przez dwie do trzech minut, a następnie dodaj śmietanę (wziąłem 20%) i stopione i schłodzone masło do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Przesiej mąkę do osobnej miski (wzbogaci to ją tlenem, a wypieki będą wspanialsze), Dodaj do niej proszek do pieczenia, wymieszaj trzepaczką. Zacznij stopniowo wprowadzać mąkę do ciasta, kontynuuj ubijanie mikserem, gdy ubijanie mikserem będzie trudne, przejdź do ugniatania rękami.
Krok 3:
Powinno zrobić miękkie i elastyczne ciasto. Pamiętaj, że mąka może wymagać nieco więcej lub mniej. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, dodaj więcej mąki.
Krok 4:
Odetnij kawałki ciasta, uformuj z nich "kiełbaski & quot;.
Krok 5:
Zwiń kiełbaski. Mam dwanaście sztuk.
Krok 6:
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i umieść na niej kalachiki w pewnej odległości od siebie,ponieważ podczas pieczenia powiększą się. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut. Zajęło mi to 20 minut. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, skup się na piekarniku. Piec do lekkiego zrumienienia i niesamowitego aromatu domowych wypieków. Kalachiki na kwaśnej śmietanie są gotowe, smacznego!
moje uwagi do przepisu-kalachiki są bardzo smaczne, delikatne, mają tylko jedną wadę - szybko się kończą. Gotowałem je po raz pierwszy, podobały mi się moje słodycze, bardzo smaczne z mlekiem. Dobrze komponują się z dżemem i gotowanym skondensowanym mlekiem. Jeśli chodzi o test-nie wydawało mi się to zbyt plastyczne, ile się nie starałem — nie udało mi się uzyskać gładkich i pięknych kalachików, ale myślę, że to kwestia praktyki. Zaskocz swoich bliskich, przygotuj domowe kalachiki na kwaśnej śmietanie.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g