świeże zielone szparagi w piekarniku z warzywami

Być może najsmaczniejsze i najjaśniejsze warzywa! Danie okazuje się bardzo aromatyczne i apetyczne! Taki talerz warzyw z pewnością spodoba się wielu. W upalne dni można je podawać schłodzone. Warzywa pieczone w piekarniku są świetne jako niezależne danie, a także jako dodatek do mięsa i ziemniaków.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-7 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 44 % 4 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne warzywa. Weź gałązkę słodkich aromatycznych pomidorów cherry, zielone młode szparagi ,paprykę & quot; mini & quot; i czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystko dobrze i dokładnie spłucz w czystej zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ze szparagów odetnij grube łodygi u podstawy, są one zwykle bardzo twarde i nie nadają się do dalszego gotowania. Odciąłem około 2 centymetrów z każdej gałęzi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż główkę czosnku na ząbki. Opłucz nieobrany czosnek w czystej wodzie, a następnie osusz papierowymi serwetkami. Dociśnij każdy goździk nożem, aby go lekko spłaszczyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij goździki do naczynia do pieczenia (zwykle używam do tego naczynia formy szklanej lub ceramicznej). Skrop czosnek odrobiną oliwy z oliwek, lekko solą i pieprzem. Wyślij formę do nagrzanego piekarnika (ustaw tryb góra-dół, temperatura 200 stopni), piecz czosnek przez 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Użyj wykałaczki, aby zrobić kilka nakłuć pomidory i paprykę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie wyjmij formę z piekarnika (ostrożnie, nie przypalaj się!). Do pieczonego czosnku dodać pomidory koktajlowe, paprykę i szparagi. Każdą łodygę szparagów przecięłam na pół, ponieważ całe gałązki nie pasowały do formy. Ponownie polej wierzch odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą do smaku i pieprzem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwykle dodaję szczyptę gałki muszkatołowej i mieszankę ziół prowansalskich, świetnie komponują się z warzywami. Wyślij formę ponownie do piekarnika i piecz przez około 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Warzywa są gotowe, możesz je podać!

warzywa są niesamowicie smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

szczególnie podoba mi się pieczony w skórce czosnek w tym daniu, czasami robię 2 główki czosnku na porcję warzyw.

możesz eksperymentować z przyprawami i przyprawami, a także, jeśli chcesz, przed pieczeniem pomidorów, szparagów i papryki, spróbuj skropić warzywa świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g

Podobne przepisy