skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne warzywa. Weź gałązkę słodkich aromatycznych pomidorów cherry, zielone młode szparagi ,paprykę & quot; mini & quot; i czosnek.
Krok 2:
Wszystko dobrze i dokładnie spłucz w czystej zimnej wodzie.
Krok 3:
Ze szparagów odetnij grube łodygi u podstawy, są one zwykle bardzo twarde i nie nadają się do dalszego gotowania. Odciąłem około 2 centymetrów z każdej gałęzi.
Krok 4:
Rozłóż główkę czosnku na ząbki. Opłucz nieobrany czosnek w czystej wodzie, a następnie osusz papierowymi serwetkami. Dociśnij każdy goździk nożem, aby go lekko spłaszczyć.
Krok 5:
Wyślij goździki do naczynia do pieczenia (zwykle używam do tego naczynia formy szklanej lub ceramicznej). Skrop czosnek odrobiną oliwy z oliwek, lekko solą i pieprzem. Wyślij formę do nagrzanego piekarnika (ustaw tryb góra-dół, temperatura 200 stopni), piecz czosnek przez 20 minut.
Krok 6:
Użyj wykałaczki, aby zrobić kilka nakłuć pomidory i paprykę.
Krok 7:
Ostrożnie wyjmij formę z piekarnika (ostrożnie, nie przypalaj się!). Do pieczonego czosnku dodać pomidory koktajlowe, paprykę i szparagi. Każdą łodygę szparagów przecięłam na pół, ponieważ całe gałązki nie pasowały do formy. Ponownie polej wierzch odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą do smaku i pieprzem.
Krok 8:
Zwykle dodaję szczyptę gałki muszkatołowej i mieszankę ziół prowansalskich, świetnie komponują się z warzywami. Wyślij formę ponownie do piekarnika i piecz przez około 30 minut.
Krok 9:
Warzywa są gotowe, możesz je podać!
warzywa są niesamowicie smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
szczególnie podoba mi się pieczony w skórce czosnek w tym daniu, czasami robię 2 główki czosnku na porcję warzyw.
możesz eksperymentować z przyprawami i przyprawami, a także, jeśli chcesz, przed pieczeniem pomidorów, szparagów i papryki, spróbuj skropić warzywa świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g