skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chudy chleb z ziołami i czosnkiem w piekarniku ? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Używaj mąki najwyższej jakości i najlepiej słabej, o zawartości białka 10,3 g. Każdy olej roślinny pasuje do Twojego gustu. Mam Słonecznik.
Krok 2:
Przesiej 100 g mąki do miski. Dodaj cukier i drożdże. Wlej ciepłą wodę (37-40°C).
Krok 3:
Wymieszaj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 20 minut. Na powierzchni powinna pojawić się bujna pianka, a sama masa nieznacznie wzrośnie. Jeśli puszysty kapelusz nigdy się nie pojawił, albo drożdże zostały zepsute, albo przegrzała wodę i drożdże umarły. Konieczne jest ponowne ugniatanie z innymi drożdżami lub z chłodniejszą/ciepłą wodą.
Krok 4:
Przesiej pozostałą mąkę do ciasta, wlej olej roślinny, dodaj sól.
Krok 5:
Użyj rąk, aby zagnieść miękkie, elastyczne, nieprzylepne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę więcej mąki. Ale nie przesadzaj z mąką, w przeciwnym razie chleb nie będzie przewiewny, ale gęsty i gumowaty.
Krok 6:
Uformuj ciasto w kulkę, włóż do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Krok 7:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj wszystko do nadzienia. W razie potrzeby możesz dodać sól i czarny pieprz do nadzienia. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnych upodobań. U mnie to mieszanka koperku i pietruszki. Możesz dodać kolendrę, dziki czosnek i inne warzywa.
Krok 8:
Umyj warzywa, strząśnij z wody. Pokrój warzywa, aby zmieściły się w blenderze.
Krok 9:
Obierz czosnek i pokrój na 2-3 części.
Krok 10:
W misce blendera włóż zioła, czosnek, wlej oliwę z oliwek. Możesz zastąpić oliwę z oliwek inną roślinnością według własnych upodobań.
Krok 11:
Zmiel wszystko, aż będzie gładkie. Powinieneś uzyskać dość gęstą, nieciekłą pastę.
Krok 12:
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w kwadrat lub prostokąt o grubości 5-6 mm.
Krok 13:
Na wierzch ciasta rozłóż posiekane warzywa czosnkiem. Zachowaj część zieleni na wierzch gotowego chleba.
Krok 14:
Zwinąć ciasto w bułkę. Pokrój rolkę wzdłuż na pół, lekko nie dochodząc do krawędzi.
Krok 15:
Przeplataj powstałe paski ciasta.
Krok 16:
Włóż chleb do prostokątnego naczynia do pieczenia. Mój kształt ma wymiary 31 na 11 cm.
Krok 17:
Przykryj formę ręcznikiem i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 18:
Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut.
Krok 19:
Posmaruj gotowy chleb pozostałą zieloną masą. Lekko schłodzić chleb, wyjąć z formy i podać. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g