chleb z ziołami i czosnkiem w piekarniku chudy

pachnący, przewiewny, niedrogi, zdrowy, jasny! Chude pieczywo z ziołami i czosnkiem w piekarniku okazuje się nie tylko bardzo smaczne i miękkie, ale także niezwykle piękne. Jest przygotowywany z dostępnych składników, idealny w dni postu i na święta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 27 % 14 g
węglowodany 62 % 32 g
277 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chudy chleb z ziołami i czosnkiem w piekarniku ? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Używaj mąki najwyższej jakości i najlepiej słabej, o zawartości białka 10,3 g. Każdy olej roślinny pasuje do Twojego gustu. Mam Słonecznik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej 100 g mąki do miski. Dodaj cukier i drożdże. Wlej ciepłą wodę (37-40°C).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 20 minut. Na powierzchni powinna pojawić się bujna pianka, a sama masa nieznacznie wzrośnie. Jeśli puszysty kapelusz nigdy się nie pojawił, albo drożdże zostały zepsute, albo przegrzała wodę i drożdże umarły. Konieczne jest ponowne ugniatanie z innymi drożdżami lub z chłodniejszą/ciepłą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej pozostałą mąkę do ciasta, wlej olej roślinny, dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Użyj rąk, aby zagnieść miękkie, elastyczne, nieprzylepne ciasto, w razie potrzeby dodając trochę więcej mąki. Ale nie przesadzaj z mąką, w przeciwnym razie chleb nie będzie przewiewny, ale gęsty i gumowaty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj ciasto w kulkę, włóż do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj wszystko do nadzienia. W razie potrzeby możesz dodać sól i czarny pieprz do nadzienia. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnych upodobań. U mnie to mieszanka koperku i pietruszki. Możesz dodać kolendrę, dziki czosnek i inne warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj warzywa, strząśnij z wody. Pokrój warzywa, aby zmieściły się w blenderze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz czosnek i pokrój na 2-3 części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W misce blendera włóż zioła, czosnek, wlej oliwę z oliwek. Możesz zastąpić oliwę z oliwek inną roślinnością według własnych upodobań.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zmiel wszystko, aż będzie gładkie. Powinieneś uzyskać dość gęstą, nieciekłą pastę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką stole w kwadrat lub prostokąt o grubości 5-6 mm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na wierzch ciasta rozłóż posiekane warzywa czosnkiem. Zachowaj część zieleni na wierzch gotowego chleba.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwinąć ciasto w bułkę. Pokrój rolkę wzdłuż na pół, lekko nie dochodząc do krawędzi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przeplataj powstałe paski ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż chleb do prostokątnego naczynia do pieczenia. Mój kształt ma wymiary 31 na 11 cm.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj formę ręcznikiem i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40-45 minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posmaruj gotowy chleb pozostałą zieloną masą. Lekko schłodzić chleb, wyjąć z formy i podać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy