skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec starte ziemniaki z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki nadają się do każdej odmiany. Mielony indyk / wieprzowina, już z cebulą i czosnkiem. Możesz wziąć mięso mielone z dowolnego mięsa, zarówno zakupione, jak i przewijane w domu. Przygotuj naczynie do pieczenia, mam ceramiczne o wymiarach 20 na 20 centymetrów. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 2:
Umyj i obierz ziemniaki. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce do głębokiej miski, odcedź płyn, który się utworzy. Aby zapobiec brązowieniu ziemniaków, możesz natychmiast dodać do nich łyżkę kwaśnej śmietany.
Krok 3:
Zetrzyj wybrany ser na grubej tarce, odłóż 30 gramów, a resztę Dodaj do startych ziemniaków. Dodaj do ziemniaków również rozbite 2 jajka, sól i mieszaj, aż składniki się połączą.
Krok 4:
Nasmaruj wybrane naczynie do pieczenia olejem roślinnym i połóż połowę masy ziemniaczano-serowej. Rozłóż masę równomiernie na dnie formy.
Krok 5:
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek w dowolny sposób, ale im drobniejszy, tym lepiej. Dodaj je do mięsa mielonego. Sól i dobrze zagniataj, aż będzie gładka. Rozłóż mięso mielone równomiernie na warstwie ziemniaków.
Krok 6:
Rozłóż drugą część masy ziemniaczano-serowej równomiernie na farszu.
Krok 7:
Rozbij Pozostałe jajko do miski, dodaj śmietanę i odstawiony ser. Składniki równomiernie wymieszać i ułożyć / wylać masę na wierzchnią warstwę z ziemniakami. Rozłóż masę równomiernie serem. Umieść naczynie żaroodporne w nagrzanym piekarniku na 35-40 minut. Czas będzie zależeć od mocy piekarnika i wybranego kształtu — im cieńsza jest zapiekanka, tym więcej czasu zajmie jej przygotowanie.
Krok 8:
Ostrożnie wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika. Pokrój go na porcje i podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
zapiekanka jest bardzo aromatyczna i smaczna. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale w rezultacie otrzymasz pyszny, obfity obiad. Taka zapiekanka może być oferowana dzieciom, osobom z ograniczeniami żywieniowymi.
ponadto możesz eksperymentować z taką zapiekanką — dodaj smażone grzyby do mielonego mięsa, połóż kawałki pokrojonego pomidora na górnej warstwie ziemniaków.
taką zapiekankę można gotować partiami lub w powolnej kuchence (w trybie "Pieczenie").
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g