tarte ziemniaki z mielonym mięsem w piekarniku

apetyczny, aromatyczny, ze zwykłych potraw, na obiad! Tarte ziemniaki z mięsem mielonym w piekarniku to przepis na bardzo smaczną i delikatną zapiekankę. W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków używa się tutaj surowych, okazuje się, że jest to coś w rodzaju dużej, obfitej placki ziemniaczanej z mięsem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 39 % 11 g
160 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec starte ziemniaki z mięsem mielonym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki nadają się do każdej odmiany. Mielony indyk / wieprzowina, już z cebulą i czosnkiem. Możesz wziąć mięso mielone z dowolnego mięsa, zarówno zakupione, jak i przewijane w domu. Przygotuj naczynie do pieczenia, mam ceramiczne o wymiarach 20 na 20 centymetrów. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz ziemniaki. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce do głębokiej miski, odcedź płyn, który się utworzy. Aby zapobiec brązowieniu ziemniaków, możesz natychmiast dodać do nich łyżkę kwaśnej śmietany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj wybrany ser na grubej tarce, odłóż 30 gramów, a resztę Dodaj do startych ziemniaków. Dodaj do ziemniaków również rozbite 2 jajka, sól i mieszaj, aż składniki się połączą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj wybrane naczynie do pieczenia olejem roślinnym i połóż połowę masy ziemniaczano-serowej. Rozłóż masę równomiernie na dnie formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i posiekaj cebulę i czosnek w dowolny sposób, ale im drobniejszy, tym lepiej. Dodaj je do mięsa mielonego. Sól i dobrze zagniataj, aż będzie gładka. Rozłóż mięso mielone równomiernie na warstwie ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż drugą część masy ziemniaczano-serowej równomiernie na farszu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozbij Pozostałe jajko do miski, dodaj śmietanę i odstawiony ser. Składniki równomiernie wymieszać i ułożyć / wylać masę na wierzchnią warstwę z ziemniakami. Rozłóż masę równomiernie serem. Umieść naczynie żaroodporne w nagrzanym piekarniku na 35-40 minut. Czas będzie zależeć od mocy piekarnika i wybranego kształtu — im cieńsza jest zapiekanka, tym więcej czasu zajmie jej przygotowanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika. Pokrój go na porcje i podawaj ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

zapiekanka jest bardzo aromatyczna i smaczna. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale w rezultacie otrzymasz pyszny, obfity obiad. Taka zapiekanka może być oferowana dzieciom, osobom z ograniczeniami żywieniowymi.
ponadto możesz eksperymentować z taką zapiekanką — dodaj smażone grzyby do mielonego mięsa, połóż kawałki pokrojonego pomidora na górnej warstwie ziemniaków.
taką zapiekankę można gotować partiami lub w powolnej kuchence (w trybie "Pieczenie").

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy