babeczka ze skondensowanym mlekiem w piekarniku

z najbardziej popularnych potraw, szybki, prosty i pyszny! Babeczka ze skondensowanym mlekiem w piekarniku to przepis, w którym zamiast cukru używa się zwykłego skondensowanego mleka. Nie tylko dodaje słodyczy wypiekom, ale także sprawia, że babeczka ma piękny, karmelowy kolor na plasterku.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 19 % 12 g
węglowodany 66 % 41 g
292 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczkę ze skondensowanym mlekiem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Aby babeczka dobrze wyrosła i okazała się miękka i przewiewna, wszystkie produkty muszą być ciepłe w temperaturze pokojowej. Dlatego wcześniej wyjmij jajka z lodówki. Jeśli nie masz na to czasu, zanurz je na chwilę w ciepłej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim rozpuść masło w dowolny dostępny sposób-w kuchence mikrofalowej, w łaźni wodnej, na patelni z grubym dnem. Schłodzić roztopione masło. Wybierz olej do pieczenia naturalny, wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź miskę i wbij do niej jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Wlej wanilinę do jajek i wlej skondensowane mleko. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej schłodzony olej do miski. Wymieszaj produkty zwykłą trzepaczką, nie musisz używać miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do masy jajecznej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie wymieszaj ciasto trzepaczką. Powinna uzyskać jednorodną masę o konsystencji jak rzadka śmietana. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły. Wlej do niego ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-50 minut. Czas pieczenia będzie się różnić w zależności od funkcji piekarnika i wielkości formy. Sprawdź gotowość ciasta drewnianym szpikulcem. Ostudź gotowe ciasto i uwolnij je z formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas serwowania możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?  pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej? będziesz potrzebować dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy