skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille tandoor w piekarniku? Weź głęboką miskę, ponieważ konieczne będzie zagnieść w niej wystarczająco dużą objętość i ilość składników. Przesiej do niego mąkę i dodaj sól. Wymieszaj, aby sól była równomiernie rozłożona na całej mące.
Krok 2:
Dodaj suche drożdże do ciepłej wody i dobrze wymieszaj przez około minutę, aby dobrze się namoczyły i rozproszyły w wodzie. W ten sposób łatwiej będzie je równomiernie rozprowadzić po całym cieście. Wlej powstałą masę do pojemnika z mąką i zacznij mieszać łyżką. Następnie kontynuuj wyrabianie ciasta rękami.
Krok 3:
Gdy ciasto zacznie się gromadzić, wlej olej roślinny. Doda elastyczności ciastu. Kontynuuj wyrabianie ciasta. Zajmie to kolejne 10-15 minut. Dla wygody można go ułożyć z pojemnika na powierzchni roboczej. Po 15 minutach włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10 minut.
Krok 4:
Tortille można wytwarzać zarówno duże, jak i małe. I lepiej, jeśli są takie same, więc podziel ciasto na równe części, używając wagi (dla dokładności). Waga moich tortilli to 160 gramów każda. Zaokrąglij puste miejsca, zwijając je w kulki. Schowaj je pod folią i pozostaw na 40-60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 5:
Nasmaruj powierzchnię roboczą niewielką ilością oleju roślinnego. Weź jeden kawałek ciasta, połóż go na powierzchni i rękami, od środka do krawędzi, uformuj ciasto, pozostawiając bok na całym obwodzie. Na środku tortilli zrób wzór specjalnym stemplem. Ale jeśli go nie ma, weź zwykły widelec lub młotek do bicia mięsa i zrób prostszą dekorację. Uformuj tortille ze wszystkich półfabrykatów.
Krok 6:
Rozłóż gotowe półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Ubij jajko w osobnym pojemniku i posmaruj nim powstałe ciasta. Posyp środek tortilli sezamem. Następnie umieść blachę do pieczenia z ciastami na stojaku. Aby to zrobić, włóż je do piekarnika z włączoną lampą (bez ogrzewania) na 15 minut.
Krok 7:
Następnie rozgrzej piekarnik do 220°C. W tym czasie ponownie przejdź przez środek tortilli młotkiem lub widelcem, aby wzór był wyraźniejszy, a środek będzie bardziej chrupiący. Piec tortille na złoty kolor (20 minut). Ponieważ wszystkie piekarniki działają inaczej, Czas może się różnić. Połóż gotowe ciasta na ruszcie.
Krok 8:
Podawaj. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g