tortille tandoor w piekarniku

oryginalne, bujne, rumiane, przepyszne! Ciasta tandoor w piekarniku to przepis na ulubiony popularny uzbecki chleb pieczony w domu. Okazują się pachnące i nie mniej smaczne. Nawet ich słynna forma jest łatwa do powtórzenia.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 76 % 39 g
219 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille tandoor w piekarniku? Weź głęboką miskę, ponieważ konieczne będzie zagnieść w niej wystarczająco dużą objętość i ilość składników. Przesiej do niego mąkę i dodaj sól. Wymieszaj, aby sól była równomiernie rozłożona na całej mące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj suche drożdże do ciepłej wody i dobrze wymieszaj przez około minutę, aby dobrze się namoczyły i rozproszyły w wodzie. W ten sposób łatwiej będzie je równomiernie rozprowadzić po całym cieście. Wlej powstałą masę do pojemnika z mąką i zacznij mieszać łyżką. Następnie kontynuuj wyrabianie ciasta rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto zacznie się gromadzić, wlej olej roślinny. Doda elastyczności ciastu. Kontynuuj wyrabianie ciasta. Zajmie to kolejne 10-15 minut. Dla wygody można go ułożyć z pojemnika na powierzchni roboczej. Po 15 minutach włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tortille można wytwarzać zarówno duże, jak i małe. I lepiej, jeśli są takie same, więc podziel ciasto na równe części, używając wagi (dla dokładności). Waga moich tortilli to 160 gramów każda. Zaokrąglij puste miejsca, zwijając je w kulki. Schowaj je pod folią i pozostaw na 40-60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj powierzchnię roboczą niewielką ilością oleju roślinnego. Weź jeden kawałek ciasta, połóż go na powierzchni i rękami, od środka do krawędzi, uformuj ciasto, pozostawiając bok na całym obwodzie. Na środku tortilli zrób wzór specjalnym stemplem. Ale jeśli go nie ma, weź zwykły widelec lub młotek do bicia mięsa i zrób prostszą dekorację. Uformuj tortille ze wszystkich półfabrykatów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż gotowe półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem. Ubij jajko w osobnym pojemniku i posmaruj nim powstałe ciasta. Posyp środek tortilli sezamem. Następnie umieść blachę do pieczenia z ciastami na stojaku. Aby to zrobić, włóż je do piekarnika z włączoną lampą (bez ogrzewania) na 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozgrzej piekarnik do 220°C. W tym czasie ponownie przejdź przez środek tortilli młotkiem lub widelcem, aby wzór był wyraźniejszy, a środek będzie bardziej chrupiący. Piec tortille na złoty kolor (20 minut). Ponieważ wszystkie piekarniki działają inaczej, Czas może się różnić. Połóż gotowe ciasta na ruszcie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy