zapiekanka z jajek w piekarniku z serem

obfita zapiekanka śniadaniowa z jajkiem i serem. Śniadanie można urozmaicić nie tylko nowymi przepisami i produktami, można przygotować śniadanie ze znanymi składnikami, ale w nietypowej wersji. Obfita zapiekanka z jajek i sera będzie tego dowodem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 63 % 24 g
węglowodany 3 % 1 g
228 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wspomniane produkty do przygotowania zapiekanki z jajek i sera. Ser biorę twardy, mam & quot; parmezan & quot;. Jajka są średniej wielkości. Jeśli wolisz lekko solone jedzenie, lepiej nie dodawać soli do zapiekanki: sam ser jest słony, sól jest również obecna w majonezie. Zapiekankę lepiej zrobić w małych wysokich foremkach - bardzo się podnosi, możesz wziąć ogólne lub porcje ramekinów. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jajka pojedynczo w głębokiej misce, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko widelcem. Wystarczy wymieszać składniki, a nie ubijać jajka, aż będą puszyste. Do smaku możesz dodać inne ulubione przyprawy. Myślę, że odpowiednie byłyby tutaj zioła prowansalskie i wędzona papryka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj wybrany twardy ser na grubej tarce. Dodaj majonez do jajek i wymieszaj wszystkie składniki razem. Dodaj połowę sera do mieszanki jajeczno-majonezowej i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wysmaruj wybrane pojemniki do pieczenia olejem roślinnym lub masłem. Wlać mieszaninę jajek, wypełniając formy nie do samej krawędzi, cofając się o co najmniej półtora centymetra. Na wierzchu ułóż pozostały starty ser w foremkach. Umieść foremki z zapiekanką w piekarniku na 20-25 minut lub do uzyskania złotego koloru. Zapiekanka podnosi się bardzo mocno, ale potem opada. Po zakończeniu pieczenia drzwi nie otwierają się natychmiast.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj gotową zapiekankę z jajek i sera na gorąco. Po ochłodzeniu taka zapiekanka traci tylko wygląd - całkowicie opada i staje się klekla. Gorąca zapiekanka jest bujna, aromatyczna i pyszna.

zapiekanka jajeczna z serem podobała mi się. Jest podobny do omletu, ale gęstszy i bardziej satysfakcjonujący. W piekarniku unosi się bardzo mocno i bardzo ważne jest, aby nie opuszczać momentu, w którym nie można jeszcze otworzyć piekarnika, aby nie spadł gwałtownie, a gdy ostygnie i opada. Jest to danie, które należy natychmiast podać do stołu i natychmiast zacząć go używać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy