skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wspomniane produkty do przygotowania zapiekanki z jajek i sera. Ser biorę twardy, mam & quot; parmezan & quot;. Jajka są średniej wielkości. Jeśli wolisz lekko solone jedzenie, lepiej nie dodawać soli do zapiekanki: sam ser jest słony, sól jest również obecna w majonezie. Zapiekankę lepiej zrobić w małych wysokich foremkach - bardzo się podnosi, możesz wziąć ogólne lub porcje ramekinów. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 2:
Rozbij jajka pojedynczo w głębokiej misce, dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko widelcem. Wystarczy wymieszać składniki, a nie ubijać jajka, aż będą puszyste. Do smaku możesz dodać inne ulubione przyprawy. Myślę, że odpowiednie byłyby tutaj zioła prowansalskie i wędzona papryka.
Krok 3:
Zetrzyj wybrany twardy ser na grubej tarce. Dodaj majonez do jajek i wymieszaj wszystkie składniki razem. Dodaj połowę sera do mieszanki jajeczno-majonezowej i wymieszaj.
Krok 4:
Wysmaruj wybrane pojemniki do pieczenia olejem roślinnym lub masłem. Wlać mieszaninę jajek, wypełniając formy nie do samej krawędzi, cofając się o co najmniej półtora centymetra. Na wierzchu ułóż pozostały starty ser w foremkach. Umieść foremki z zapiekanką w piekarniku na 20-25 minut lub do uzyskania złotego koloru. Zapiekanka podnosi się bardzo mocno, ale potem opada. Po zakończeniu pieczenia drzwi nie otwierają się natychmiast.
Krok 5:
Podawaj gotową zapiekankę z jajek i sera na gorąco. Po ochłodzeniu taka zapiekanka traci tylko wygląd - całkowicie opada i staje się klekla. Gorąca zapiekanka jest bujna, aromatyczna i pyszna.
zapiekanka jajeczna z serem podobała mi się. Jest podobny do omletu, ale gęstszy i bardziej satysfakcjonujący. W piekarniku unosi się bardzo mocno i bardzo ważne jest, aby nie opuszczać momentu, w którym nie można jeszcze otworzyć piekarnika, aby nie spadł gwałtownie, a gdy ostygnie i opada. Jest to danie, które należy natychmiast podać do stołu i natychmiast zacząć go używać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g