szaszłyki w piekarniku na poduszce cebulowej

soczysty, aromatyczny, o jasnym smaku, bez szaszłyków i ogniska! Kebab w piekarniku na poduszce cebulowej spodoba ci się tak bardzo, że następnym razem, gdy będziesz jechać na łono natury, zastanowisz się, czy lepiej wcześniej upiec mięso w domu? Delikatny, łagodny, przesiąknięty aromatami przypraw!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 50 % 15 g
węglowodany 10 % 3 g
201 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny i soczysty kebab w piekarniku na poduszce cebulowej? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź wieprzowinę bez kości. Wybierz zawartość tłuszczu w mięsie według własnych upodobań. Odpowiednia jest szyja, łopatka, szynka. Jeśli masz duże żarówki, takie jak moje, wystarczą dwa kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na porcje. Włóż mięso do miski. Dodaj przyprawy do mięsa, pieprzu i soli (jeśli sól jest już częścią mieszanki przypraw, nie trzeba jej dodawać). Wlej 1 łyżkę. ocet i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokręć miskę mięsa folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc. Jeśli nie można marynować mięsa przez długi czas, wystarczy 2-3 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój cebule w pierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż cebulę do miski, wlej wodę, pozostały ocet, dodaj cukier. Dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż całą marynowaną cebulę do rękawa do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż wieprzowinę na cebuli. Zawiąż rękaw po obu stronach, aby sok nie wyciekł. Na górze wykonaj trzy małe nakłucia nożem, aby para mogła się wydostać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś rękaw z mięsem na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40-50 minut. Bardzo ważne jest, aby skupić się na piekarniku i wielkości kawałków. Ponieważ w różnych piekarnikach czas pieczenia może wymagać mniej lub więcej. Dla kogoś w określonym czasie mięso nie zostanie upieczone, ale dla kogoś wyschnie. Po 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia sprawdź mięso pod kątem gotowości. Im większe kawałki, tym dłużej się pieczą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, pokrój rękaw na wierzch, polej mięso uwolnionym sokiem i wróć do piekarnika na około 20-25 minut lub krócej. Ważne jest, aby nie suszyć mięsa, więc jeśli widzisz, że wieprzowina jest już gotowa, nie możesz jej dodatkowo upiec w otwartym rękawie. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy