kurczak z ziemniakami i czosnkiem w piekarniku na Nowy Rok

Oryginalny, pachnący, pyszny, na świąteczny stół! Kurczak z ziemniakami i czosnkiem w piekarniku na Nowy Rok to przepis na przygotowanie świątecznego dania, które nie tylko spodoba się wszystkim gościom, ale także ozdobi ucztę. Wspólne pieczenie mięsa i przystawki oszczędza czas, co jest ważne przed świętami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 32 % 8 g
węglowodany 36 % 9 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka z ziemniakami i czosnkiem w piekarniku na Nowy Rok? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć kurczaka schłodzonego, ale jeśli jest zamrożony, najpierw go rozmrozić. Umyj tuszę i dobrze wysusz. Wybierz małe ziemniaki do tego dania, będzie wyglądać bardziej elegancko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Połącz kefir, czosnek i przyprawy. Wybierz je według własnych upodobań. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Polej kurczaka marynatą i wstaw do lodówki na noc. Jeśli nie masz na to czasu, pozostaw kurczaka do marynowania przez co najmniej 2 godziny. Odwróć tuszę kilka razy podczas procesu marynowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj warzywa do dekoracji. Drobno posiekaj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, obierz nasiona i pokrój w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze opłucz i obierz ziemniaki. Jeśli masz duże bulwy, pokrój je na kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz ziemniaki, paprykę, czosnek i przyprawy w dużej misce. Wlej do nich olej roślinny i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, ułóż kurczaka, ładnie ułóż warzywa. Piec naczynie w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Kurczak powinien być pokryty złotą skórką, a ziemniaki powinny stać się miękkie. Połóż gotowego kurczaka na talerzu. Dookoła ułóż pieczone warzywa. Podawaj do stołu. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy