skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka z ziemniakami i czosnkiem w piekarniku na Nowy Rok? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć kurczaka schłodzonego, ale jeśli jest zamrożony, najpierw go rozmrozić. Umyj tuszę i dobrze wysusz. Wybierz małe ziemniaki do tego dania, będzie wyglądać bardziej elegancko.
Krok 2:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Połącz kefir, czosnek i przyprawy. Wybierz je według własnych upodobań. Wymieszać.
Krok 3:
Polej kurczaka marynatą i wstaw do lodówki na noc. Jeśli nie masz na to czasu, pozostaw kurczaka do marynowania przez co najmniej 2 godziny. Odwróć tuszę kilka razy podczas procesu marynowania.
Krok 4:
Przygotuj warzywa do dekoracji. Drobno posiekaj czosnek.
Krok 5:
Umyj paprykę, obierz nasiona i pokrój w paski.
Krok 6:
Dobrze opłucz i obierz ziemniaki. Jeśli masz duże bulwy, pokrój je na kawałki.
Krok 7:
Połącz ziemniaki, paprykę, czosnek i przyprawy w dużej misce. Wlej do nich olej roślinny i wymieszaj.
Krok 8:
Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, ułóż kurczaka, ładnie ułóż warzywa. Piec naczynie w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Kurczak powinien być pokryty złotą skórką, a ziemniaki powinny stać się miękkie. Połóż gotowego kurczaka na talerzu. Dookoła ułóż pieczone warzywa. Podawaj do stołu. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g