ciasto drożdżowe z mięsem i ziemniakami

Miękkie, Delikatne ciasto i soczyste nadzienie mięsne! Proste ciasto drożdżowe z mięsem i ziemniakami może stać się drugim gorącym daniem i pełną kolacją. Będzie bardzo przydatny dla przyjaznej firmy. I poczęstuj przyjaciół i ustaw rodzinny stół. Pyszne, satysfakcjonujące, domowe!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 51 % 20 g
212 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto drożdżowe z mięsem i ziemniakami? Odmierz potrzebne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Bezwonny olej roślinny. Lekko podgrzej mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier i 50 ml ciepłego mleka, wymieszaj. Pozostaw drożdże na 10-15 minut, aż utworzy się Piankowa Czapka. Proces ten aktywuje drożdże, a także sprawdzi ich jakość. Jeśli & quot; Czapka & quot; nie wzrosła lub wzrosła słabo i ospale, lepiej nie używać drożdży. W przeciwnym razie może okazać się niezbyt udane ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do szerokiej, przestronnej miski, aby wzbogaciła się w tlen, a ciasto było puszyste i łatwe do wyrośnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby zrobić ciasto, wybierz odpowiednie naczynie, biorąc pod uwagę, że ciasto zwiększy swoją objętość. Ubij jajko z cukrem i solą, aż będzie gładkie. Użyj zwykłej trzepaczki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej resztę (150 ml) ciepłego mleka, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj aktywowane drożdże, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny, mieszaj, aż będzie gładki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj łyżką. Wsypuję mąkę przez sito, przesiewając ją dwukrotnie. Mąka może wymagać więcej lub mniej w zależności od jej jakości. Dlatego nie wysypuj całej mąki na raz, aby ciasto nie było ciasne i ciężkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest nadal zbyt lepkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach (1-2 łyżki), mieszając ciasto rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno być miękkie, giętkie. Może tylko lekko przylegać do dłoni. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj nadzienie do ciasta. Lepiej to zrobić, gdy ciasto prawie pasuje, aby nadzienie nie dawało dużo soku. Możesz użyć dowolnego mięsa (wołowina, wieprzowina, kurczak). Mam szynkę wieprzową. Umyj mięso, dokładnie osusz. Pokrój mięso w średniej wielkości kostkę, sól. Dodaj 0,5 łyżeczki posiekanej kolendry, aby nadzienie było pachnące, wymieszaj. Możesz użyć dowolnych przypraw i przypraw do smaku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ziemniaki wstępnie umyte szczotką pod bieżącą wodą. Ziemniaki pokroiłam w plasterki. Posolić ziemniaki, posypać pozostałą kolendrą, wymieszać. Wybierz kształt i stopień zmielenia składników nadzienia według potrzeb. Możesz pokroić ziemniaki i mięso w paski lub wszystko pokroić w kostkę. Czas przygotowania ciasta będzie zależeć od stopnia zmielenia i rodzaju mięsa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto dobrze wyrosło, zwiększając objętość około 2,5 razy. Moje ciasto pasowało w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę i 30 minut. Czas wzrostu będzie zależał od temperatury otoczenia, aktywności drożdży.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto: na spód ciasta, na górę i do dekoracji na górze. Jeśli nie planujesz dekorować ciasta, podziel ciasto na 2 części: większą i mniejszą.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozwałkuj większość ciasta na okrągłą warstwę, która jest większa niż średnica naczynia do pieczenia.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nasmaruj formę olejem. Przenieś ciasto do formy, delikatnie rozprowadź ciasto na dnie i bokach. Mam kształt d = 22 cm.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Do nadzienia możesz wymieszać wszystkie składniki lub ułożyć je warstwami. Wybrałam drugą opcję. Ułóż warstwę przygotowanych ziemniaków.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż cebulę równomiernie na wierzchu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Następnie mocno ułóż kawałki mięsa.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Pokrój masło na małe kawałki i rozłóż na nadzieniu na wierzchu, aby ciasto było bardziej soczyste.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Rozwałkuj drugą część ciasta o rozmiarze mniej więcej równym średnicy formy.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przykryj nadzienie ciastem, dobrze połącz krawędzie. Na środku ciasta zrób otwór, aby para mogła uciec. Również za jego pośrednictwem sprawdzimy nadzienie pod kątem gotowości. Jeśli otwór jest mały, może się zamknąć podczas pieczenia, ponieważ ciasto wzrośnie.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Z reszty ciasta zrób dowolną dekorację ciasta (opcjonalnie).

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    W małej misce ubij jajko z mlekiem widelcem, aż będzie gładkie.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj powierzchnię ciasta ubitym jajkiem, aby ciasto nabrało błyszczącego rumieńca.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy nadzienie jest gotowe, przekłuwając szpikulcem kawałek mięsa na środku ciasta. Jeśli jest miękki, ciasto jest gotowe. Gdy ciasto zacznie się lekko rumienić, przykryj wierzch folią, aby wierzch nie przypalił się podczas długiego pieczenia. Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i odstaw na 15 minut, a następnie wyjmij.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Ciasto z mięsem i ziemniakami z ciasta drożdżowego jest gotowe. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy