placki z cukrem z ciasta drożdżowego w piekarniku

bujne, miękkie, aromatyczne domowe paszteciki z cukrem. Paszteciki są miękkie w środku z chrupiącą skórką cukru Na Zewnątrz. Będą równie dobre z herbatą, kawą, mlekiem lub kefirem. Spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 69 % 44 g
318 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, dodaj cukier i drożdże do ciepłej wody (woda powinna być ciepła, a nie gorąca, w przeciwnym razie drożdże umrą, a wypieki nie wzrosną). Wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce rozbij jajko, dodaj mleko i stopione masło. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszać. Następnie wlej ciasto i ponownie wymieszaj. W tym momencie możesz dodać wanilinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trzysta gramów przesianej mąki w częściach (przesiewanie wzbogaci mąkę tlenem, a wypieki będą wspanialsze), wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej pozostałą mąkę na blat i kontynuuj ugniatanie rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie ciasto, włożyć do głębokiej miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopasuj ciasto na posypanym mąką blacie, podziel je na osiem części. Rozwałkuj każdy w cienką warstwę o grubości około 4 mm, posmaruj stopionym masłem o temperaturze pokojowej i posyp cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń w rurkę i uszczypnij na górze, jak na zdjęciu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń w kolachik i ściśnij krawędzie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wykonaj cięcie ostrym nożem, ale nie do końca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyprostuj krawędzie i uformuj serce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ten sposób uformuj wszystkie placki z cukrem. Posmarowałem wierzch pozostałym masłem i jeszcze raz posypałem cukrem. Połóż je na blasze wyłożonej pergaminem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 przez 20-25 minut. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, skup się na piekarniku. Piec do lekkiego zrumienienia. Pieczełam przez 20 minut. Ciasta z cukrem są gotowe, smacznego!

po prostu idealne wypieki na herbatę! Ten rzadki przypadek, kiedy nie chcesz niczego zmieniać w przepisie, wszystko jest idealne! Jedyne, dla tych, którzy kochają cynamon, możesz dodać go do cukru i posypać paszteciki mieszanką cukru cynamonowego. Ale bardzo podobały mi się ciasta bez cynamonu!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy