skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj ciasto. Aby to zrobić, dodaj cukier i drożdże do ciepłej wody (woda powinna być ciepła, a nie gorąca, w przeciwnym razie drożdże umrą, a wypieki nie wzrosną). Wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 2:
W osobnej misce rozbij jajko, dodaj mleko i stopione masło. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszać. Następnie wlej ciasto i ponownie wymieszaj. W tym momencie możesz dodać wanilinę.
Krok 3:
Dodaj trzysta gramów przesianej mąki w częściach (przesiewanie wzbogaci mąkę tlenem, a wypieki będą wspanialsze), wymieszaj.
Krok 4:
Wlej pozostałą mąkę na blat i kontynuuj ugniatanie rękami.
Krok 5:
Zagnieść miękkie ciasto, włożyć do głębokiej miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na pół godziny.
Krok 6:
Dopasuj ciasto na posypanym mąką blacie, podziel je na osiem części. Rozwałkuj każdy w cienką warstwę o grubości około 4 mm, posmaruj stopionym masłem o temperaturze pokojowej i posyp cukrem.
Krok 7:
Zwiń w rurkę i uszczypnij na górze, jak na zdjęciu.
Krok 8:
Zwiń w kolachik i ściśnij krawędzie.
Krok 9:
Wykonaj cięcie ostrym nożem, ale nie do końca.
Krok 10:
Wyprostuj krawędzie i uformuj serce.
Krok 11:
W ten sposób uformuj wszystkie placki z cukrem. Posmarowałem wierzch pozostałym masłem i jeszcze raz posypałem cukrem. Połóż je na blasze wyłożonej pergaminem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 przez 20-25 minut. Czas może zająć trochę więcej lub mniej, skup się na piekarniku. Piec do lekkiego zrumienienia. Pieczełam przez 20 minut. Ciasta z cukrem są gotowe, smacznego!
po prostu idealne wypieki na herbatę! Ten rzadki przypadek, kiedy nie chcesz niczego zmieniać w przepisie, wszystko jest idealne! Jedyne, dla tych, którzy kochają cynamon, możesz dodać go do cukru i posypać paszteciki mieszanką cukru cynamonowego. Ale bardzo podobały mi się ciasta bez cynamonu!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g