kalafior ze śmietaną i serem w piekarniku

w pośpiechu, dla całej rodziny, na swobodnym stole! Kalafior ze śmietaną i serem w piekarniku jest prosty i szybki. Połączenie produktów tutaj jest bardzo udane. Danie okazuje się smaczne, delikatne, nie obciążające, a jednocześnie dość satysfakcjonujące. Ta kapusta jest idealna na lekką kolację lub lunch.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 18 % 4 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kalafior ze śmietaną i serem w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź śmietanę co najmniej 30% tłuszczu. Przygotuj również wcześniej lodowatą wodę, która będzie potrzebna do szybkiego schłodzenia kapusty po ugotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kalafior dobrze opłucz pod bieżącą wodą i podziel na różyczki. Wlej wysokiej jakości przefiltrowaną wodę (około 1,5 litra) do rondla, podpal. Gdy się zagotuje, dodaj trochę soli (1 łyżeczka soli). Wyślij kapustę do wrzącej wody. Gotuj przez około 5 minut na małym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij kapustę łyżką cedzakową i natychmiast przenieś do durszlaka, który opuść do wcześniej przygotowanego pojemnika z bardzo zimną wodą. Gdy kapusta ostygnie, odcedź i pozostaw w durszlaku, aby szklanki nadmiar płynu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Każdy zrobi twardy ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości i dobrze się topi podczas pieczenia. Twardy ser można zastąpić mozzarellą bez smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej śmietanę do odpowiedniego pojemnika, dodaj starty ser. Sól i pieprz do smaku i wymieszaj mieszaninę. Wypełnienie jest gotowe. Oprócz soli i czarnego mielonego pieprzu możesz użyć odpowiednich przypraw według własnego uznania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Naczynie do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. Przenieś do formy kwiatostanu kapusty. Na wierzch rozprowadź nadzienie ze śmietany i sera. W razie potrzeby możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Należy pamiętać, że każdy piecze piekarniki inaczej, ponieważ czas gotowania może różnić się od wskazanego. Jeśli lubisz złotą skórkę, na koniec włącz tryb grillowania na 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczony kalafior ze śmietaną i twardym serem jest pyszny na ciepło. Danie można podawać jako samodzielne danie na obiad lub lunch. Ale taka kapusta będzie dobra jako dodatek do mięsa. Smacznego!

jeśli zdecydujesz się dodać przyprawy, sprawdź, czy w ich składzie nie ma soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie potrawy.

możesz również dodać posiekany świeży koperek do wypełnienia.

śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy