skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kalafior ze śmietaną i serem w piekarniku? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź śmietanę co najmniej 30% tłuszczu. Przygotuj również wcześniej lodowatą wodę, która będzie potrzebna do szybkiego schłodzenia kapusty po ugotowaniu.
Krok 2:
Kalafior dobrze opłucz pod bieżącą wodą i podziel na różyczki. Wlej wysokiej jakości przefiltrowaną wodę (około 1,5 litra) do rondla, podpal. Gdy się zagotuje, dodaj trochę soli (1 łyżeczka soli). Wyślij kapustę do wrzącej wody. Gotuj przez około 5 minut na małym ogniu.
Krok 3:
Wyjmij kapustę łyżką cedzakową i natychmiast przenieś do durszlaka, który opuść do wcześniej przygotowanego pojemnika z bardzo zimną wodą. Gdy kapusta ostygnie, odcedź i pozostaw w durszlaku, aby szklanki nadmiar płynu.
Krok 4:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Każdy zrobi twardy ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości i dobrze się topi podczas pieczenia. Twardy ser można zastąpić mozzarellą bez smaku.
Krok 5:
Wlej śmietanę do odpowiedniego pojemnika, dodaj starty ser. Sól i pieprz do smaku i wymieszaj mieszaninę. Wypełnienie jest gotowe. Oprócz soli i czarnego mielonego pieprzu możesz użyć odpowiednich przypraw według własnego uznania.
Krok 6:
Naczynie do pieczenia posmaruj oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. Przenieś do formy kwiatostanu kapusty. Na wierzch rozprowadź nadzienie ze śmietany i sera. W razie potrzeby możesz udekorować pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi na pół. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut. Należy pamiętać, że każdy piecze piekarniki inaczej, ponieważ czas gotowania może różnić się od wskazanego. Jeśli lubisz złotą skórkę, na koniec włącz tryb grillowania na 5 minut.
Krok 7:
Pieczony kalafior ze śmietaną i twardym serem jest pyszny na ciepło. Danie można podawać jako samodzielne danie na obiad lub lunch. Ale taka kapusta będzie dobra jako dodatek do mięsa. Smacznego!
jeśli zdecydujesz się dodać przyprawy, sprawdź, czy w ich składzie nie ma soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie potrawy.
możesz również dodać posiekany świeży koperek do wypełnienia.
śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g