stek z łososia w piekarniku w folii

Łatwy, zdrowy obiad! Niesamowicie smaczne, szybkie i proste! Stek z łososia w piekarniku w folii można ugotować w 20-30 minut. Nawet początkujący kucharz sobie z tym poradzi! To pyszne danie, które łączy się z dowolnym dodatkiem warzywnym lub sałatką ze świeżych warzyw, nadaje się do białego wina i wytrawnego szampana.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
16 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec stek z łososia w piekarniku w folii? Do tego przepisu nie potrzebujesz dużo jedzenia i wysiłku. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Jeśli masz mrożoną rybę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Świetnie, jeśli masz świeżą rybę, okazuje się, że jest jeszcze bardziej soczysta niż ta, która została zamrożona.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz steki pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz papierowymi serwetkami. Marynujemy rybę, a zatem nadmiar wilgoci na niej jest bezużyteczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp steki solą, a także czerwonym i czarnym pieprzem, dodaj ulubione przyprawy do smaku. Do czerwonej ryby najczęściej używam mieszanki suchych ziół prowansalskich. Zawierają zioła takie jak tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano. Pamiętaj, aby posypać rybę suchym rozmarynem, jeśli go masz. Wszystkie powyższe zioła są po prostu stworzone dla czerwonej ryby i po upieczeniu nadają jej niesamowity smak!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż arkusz folii. Ułóż stek z łososia w taki sposób, aby przyprawiona strona pozostała na dole. Posolić i doprawić drugą stronę ryby. Skrop stek sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Zrób to samo z drugim stekiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Owinąć szczelnie folię, aby nie było szczelin i powstała koperta. Włóż koperty do żaroodpornej formy i pozostaw na 10-15 minut, w tym czasie łosoś jest dobrze marynowany. Podczas gdy ryba jest nasycona smakami, włącz piekarnik rozgrzać się. Wyślij formę do piekarnika, piecz przez 20 minut w 200 stopniach w trybie "góra-dół".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij łososia z piekarnika, pozwól stekom & quot; odpocząć" przez pięć minut, a dopiero potem otwórz folię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie skrop gotowe steki sokiem z cytryny, udekoruj ziołami i plasterkiem cytrusów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz podawać w tej formie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lub połóż rybę na talerzu i polej sokiem, który uformował się w folii podczas pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oszałamiająco soczysta i aromatyczna ryba!

ryba ugotowana w ten sposób posłuży jako idealna kolacja, o ile przestrzegasz odpowiedniej diety lub diety.

smacznego!

o tym, jak rozmrażać mrożone ryby, przeczytaj w ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

przeczytaj artykuł o tym, jak najlepiej używać folii do gotowania folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym . Zawiera wiele niezbędnych informacji, wskazówek i hacków życia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy