skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dietetyczny suflet wołowy w piekarniku? Najpierw ugotuj mięso mielone. Aby to zrobić, umyj filet wołowy, osusz i dwukrotnie przewiń maszynkę do mięsa - wtedy suflet będzie delikatniejszy. Możesz również użyć gotowego mięsa mielonego.
Krok 2:
Podziel jajko na żółtko i białko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Do mięsa mielonego dodaj żółtko, kaszę mannę, olej roślinny, sól i pieprz.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby semolina pęczniała, a sól się rozpuściła.
Krok 5:
Ubij białko w bujną, mocną pianę.
Krok 6:
Ubite białko włożyć do mięsa mielonego.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj mięso mielone ruchami od dołu do góry — wtedy zachowa blask.
Krok 8:
Przenieś powstałą mieszaninę do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym, spłaszcz górę. Ten suflet można przygotować zarówno w jednej dużej formie, jak i w porcjach, takich jak moja. Piec suflet w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim suflet na kolejne 20 minut — więc nie spadnie zbyt mocno. Podawaj gotowy suflet. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g