suflet wołowy dietetyczny w piekarniku

miękkie, przewiewne, apetyczne, dietetyczne, dla całej rodziny! Suflet wołowy w piekarniku to przepis na zdrowe, niskokaloryczne danie, które doskonale nadaje się do posiłków dla dzieci i dietetycznych. Gotowanie wcale nie jest trudne, a oprócz wołowiny możesz wziąć dowolne inne mięso.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 17 g
tłuszcze 45 % 17 g
węglowodany 11 % 4 g
217 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dietetyczny suflet wołowy w piekarniku? Najpierw ugotuj mięso mielone. Aby to zrobić, umyj filet wołowy, osusz i dwukrotnie przewiń maszynkę do mięsa - wtedy suflet będzie delikatniejszy. Możesz również użyć gotowego mięsa mielonego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajko na żółtko i białko. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mięsa mielonego dodaj żółtko, kaszę mannę, olej roślinny, sól i pieprz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut, aby semolina pęczniała, a sól się rozpuściła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białko w bujną, mocną pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubite białko włożyć do mięsa mielonego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj mięso mielone ruchami od dołu do góry — wtedy zachowa blask.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś powstałą mieszaninę do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem roślinnym, spłaszcz górę. Ten suflet można przygotować zarówno w jednej dużej formie, jak i w porcjach, takich jak moja. Piec suflet w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i pozostaw w nim suflet na kolejne 20 minut — więc nie spadnie zbyt mocno. Podawaj gotowy suflet. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

jak wybrać semolinę, ugotować z niej idealną owsiankę i więcej, przeczytaj artykuł o manku i semolinie .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g

Podobne przepisy