skład / składniki
metoda gotowania
1. Łopatkę wieprzową myjemy pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami.
2. Przygotowany kawałek wieprzowiny kroimy na kawałki o dowolnym kształcie. Włóż wieprzowinę do miski, sól.
3. Wymieszaj mięso rękami, jakby wcierając sól w każdy kawałek. Masuj mięso przez 5 minut. Następnie przykryj miskę mięsem folią spożywczą i pozostaw w lodówce na jeden dzień. Możesz dłużej, ale jest mało prawdopodobne, aby ktokolwiek to wytrzymał.
4. Po upływie określonego czasu mięso staje się lekko lepkie. W porządku. Jedna czwarta wieprzowiny jest mielona za pomocą blendera. Jeśli nie ma blendera, możesz przejść przez maszynę do mięsa. Ale konsystencja nie będzie już taka sama.
5. Dodaj trochę lodowatej wody do mięsa mielonego, około 100 mililitrów. Teraz dokładnie ubij wszystko razem blenderem, aż w masie utworzą się białe włókna. Łączymy zmielone mięso z mielonym mięsem. Mieszać.
6. Wlej cukier, czosnek w proszku, kardamon, gałkę muszkatołową, czarny pieprz do miski z mięsem. Dokładnie wymieszaj.
7. Włóż torbę do pieczenia do szynki. Napełnij go mięsem mielonym. Mięso należy zagęścić, aby nie było przerw w powietrzu. Przekręcamy torbę, zamykamy pokrywką, napinamy sprężyny.
8. Wysyłamy szynkę do piekarnika. Wybierz tryb "górne i dolne ogrzewanie", wybierz temperaturę 100 stopni. Czas gotowania wynosi około 2 godzin. Najpierw schładzamy szynkę w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce. W lodówce można pozostawić na noc.
po określonym czasie mięso można wyjąć z szynki, a następnie z torby. Pokrój go na kawałki i podawaj. Miłej degustacji!
szynka to powszechna forma do gotowania szynki w domu. Nie ma żadnych dodatkowych supermocy. Jest to pojemnik do nadania odpowiedniego zaokrąglonego kształtu domowej szynki. Dlatego można go zastąpić dowolnymi improwizowanymi środkami.
należy pamiętać, że temperatura pieczenia szynki w piekarniku nie powinna przekraczać 85 stopni. A gotowanie zatrzymuje się, gdy temperatura wewnątrz bochenka mięsa osiągnie 69-71 stopni. W przeciwnym razie szynka po prostu wyschnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g