szynka w szynce w piekarniku

Naucz się gotować oszałamiające dania mięsne! Szynka jest bardzo łatwa do ugotowania w szynce w piekarniku. Okazuje się niesamowicie smaczny. Ilość mięsa należy wziąć pod objętość szynki. Jest większy i mniejszy, więc tutaj wszystko jest indywidualne. Aby gotowy produkt pozostał różowy, stosuje się sól azotynową. Jeśli ten punkt zostanie zignorowany, szynka może mieć szarawy odcień.
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 55 % 21 g
węglowodany 3 % 1 g
255 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 14 h

1. Łopatkę wieprzową myjemy pod bieżącą wodą. Następnie dokładnie osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami.

2. Przygotowany kawałek wieprzowiny kroimy na kawałki o dowolnym kształcie. Włóż wieprzowinę do miski, sól.

3. Wymieszaj mięso rękami, jakby wcierając sól w każdy kawałek. Masuj mięso przez 5 minut. Następnie przykryj miskę mięsem folią spożywczą i pozostaw w lodówce na jeden dzień. Możesz dłużej, ale jest mało prawdopodobne, aby ktokolwiek to wytrzymał.

4. Po upływie określonego czasu mięso staje się lekko lepkie. W porządku. Jedna czwarta wieprzowiny jest mielona za pomocą blendera. Jeśli nie ma blendera, możesz przejść przez maszynę do mięsa. Ale konsystencja nie będzie już taka sama.

5. Dodaj trochę lodowatej wody do mięsa mielonego, około 100 mililitrów. Teraz dokładnie ubij wszystko razem blenderem, aż w masie utworzą się białe włókna. Łączymy zmielone mięso z mielonym mięsem. Mieszać.

6. Wlej cukier, czosnek w proszku, kardamon, gałkę muszkatołową, czarny pieprz do miski z mięsem. Dokładnie wymieszaj.

7. Włóż torbę do pieczenia do szynki. Napełnij go mięsem mielonym. Mięso należy zagęścić, aby nie było przerw w powietrzu. Przekręcamy torbę, zamykamy pokrywką, napinamy sprężyny.

8. Wysyłamy szynkę do piekarnika. Wybierz tryb "górne i dolne ogrzewanie", wybierz temperaturę 100 stopni. Czas gotowania wynosi około 2 godzin. Najpierw schładzamy szynkę w temperaturze pokojowej, a następnie w lodówce. W lodówce można pozostawić na noc.

po określonym czasie mięso można wyjąć z szynki, a następnie z torby. Pokrój go na kawałki i podawaj. Miłej degustacji!

szynka to powszechna forma do gotowania szynki w domu. Nie ma żadnych dodatkowych supermocy. Jest to pojemnik do nadania odpowiedniego zaokrąglonego kształtu domowej szynki. Dlatego można go zastąpić dowolnymi improwizowanymi środkami.

należy pamiętać, że temperatura pieczenia szynki w piekarniku nie powinna przekraczać 85 stopni. A gotowanie zatrzymuje się, gdy temperatura wewnątrz bochenka mięsa osiągnie 69-71 stopni. W przeciwnym razie szynka po prostu wyschnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy