skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kruche ciasteczka z orzeszkami ziemnymi? Odmierz potrzebne produkty. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Mąka zostanie wzbogacona w tlen, a ciasto będzie lepiej rosło. A ciasteczka będą bardziej delikatne i kruche.
Krok 3:
W odpowiednim pojemniku połącz miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 4:
Ubij wszystko z małą prędkością miksera, aż będzie puszyste i gładkie.
Krok 5:
W mieszance masła i cukru ubij jajko.
Krok 6:
Jeszcze raz ubij, aż będzie gładka.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Najpierw wymieszaj łyżką, a następnie ugniataj ciasto rękami. Zrób to szybko, aby ciasto nie nagrzewało się zbytnio od ciepła dłoni. Od tego będzie zależeć smak gotowego ciasteczka. Długotrwały proces wyrabiania ciasta kruchego sprawi, że wypieki będą sztywne i szorstkie.
Krok 8:
Ciasto jest miękkie, maślane, nie przykleja się do dłoni. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 9:
Aby orzechy były bardziej aromatyczne, smaż je na suchej patelni na umiarkowanym ogniu na złoty kolor. Robiąc to, od czasu do czasu mieszaj orzeszki ziemne, aby równomiernie się różniły.
Krok 10:
Schłodzić orzeszki ziemne, wlać do ciasnej torby i zmiażdżyć wałkiem do ciasta na średniej wielkości okruchy.
Krok 11:
Z schłodzonego ciasta uformuj ciasteczka: zwiń kulkę i zwiń ją w posiekane orzeszki ziemne ze wszystkich stron. Następnie ponownie przetocz, aby orzechy dobrze połączyły się z ciastem.
Krok 12:
Naciśnij piłkę, aby zrobić okrągłe ciastko. W ten sposób uformuj wszystkie ciasteczka. Radzę nie robić tego zbyt cienkiego, aby krawędzie nie wyschły podczas pieczenia. Optymalna grubość to około 0,8-1 cm połóż puste ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 13:
Piecz kruche ciasteczka w rozgrzanym piekarniku 190C przez około 20 minut, aż będą lekko złote. Czas gotowania może się różnić, ponieważ zależy od specyfiki działania konkretnego piekarnika.
Krok 14:
Schłodzić gotowe ciasteczka i podawać. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g