łódki ziemniaczane w piekarniku nadziewane mięsem mielonym

ziemniaki z mięsem-zawsze są pyszne, a zwłaszcza w tym wykonaniu... U mnie te ziemniaki rozleciały się jak ciepłe bułeczki, a ja naiwnie myślałam, że jeszcze zostanie! Szczególnie podobała się dzieciom, ale nie można ich oszukać)
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 41 % 11 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne gry

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Farsz do tego przepisu mam domowej roboty wieprzowinę i wołowinę, ale zrobi to każdy - ten, który najbardziej Ci się podoba

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj czosnek płaską stroną noża i pokrój

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę i czosnek, sól, pieprz

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj suszoną bazylię lub inne przyprawy do smaku

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj bułgarską paprykę - nada naszemu daniu trochę pikanterii. Jest wiosna i mam paprykę domowej roboty mrożoną

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj i pozostaw, aby mięso mielone było lekko nasączone cebulą, czosnkiem, pieprzem i przyprawami

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ziemniaki do tego przepisu wybieramy Duże. Przecinamy go na pół i przecinamy środek nożem, nie jest to konieczne-zostawiamy około 1 cm na ścianach. Mam młode ziemniaki z cienką skórką, więc gotuję bezpośrednio z nim - moim zdaniem jest to jeszcze smaczniejsze, ale oczywiście najpierw należy je dokładnie umyć. Lepiej obrać starsze ziemniaki

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wypełnij nasze łódki nadzieniem mielonym

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smarujemy wierzch łodzi kwaśną śmietaną i wysyłamy je do swobodnego pływania w piekarniku na 1 godzinę. Górę można przykryć dodatkowo folią (nie przykryłam)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trzy trochę sera

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmujemy łódki ziemniaczane z piekarnika i posypujemy startym serem. Wracamy do piekarnika na kolejne 10 minut

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Łódki ziemniaczane w piekarniku z mięsem mielonym są gotowe! Wzywamy wszystkich do stołu!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy