skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Niezbędne gry
Krok 2:

Farsz do tego przepisu mam domowej roboty wieprzowinę i wołowinę, ale zrobi to każdy - ten, który najbardziej Ci się podoba
Krok 3:

Drobno posiekaj cebulę
Krok 4:

Posiekaj czosnek płaską stroną noża i pokrój
Krok 5:

Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę i czosnek, sól, pieprz
Krok 6:

Dodaj suszoną bazylię lub inne przyprawy do smaku
Krok 7:

Dodaj bułgarską paprykę - nada naszemu daniu trochę pikanterii. Jest wiosna i mam paprykę domowej roboty mrożoną
Krok 8:

Wymieszaj i pozostaw, aby mięso mielone było lekko nasączone cebulą, czosnkiem, pieprzem i przyprawami
Krok 9:

Ziemniaki do tego przepisu wybieramy Duże. Przecinamy go na pół i przecinamy środek nożem, nie jest to konieczne-zostawiamy około 1 cm na ścianach. Mam młode ziemniaki z cienką skórką, więc gotuję bezpośrednio z nim - moim zdaniem jest to jeszcze smaczniejsze, ale oczywiście najpierw należy je dokładnie umyć. Lepiej obrać starsze ziemniaki
Krok 10:

Wypełnij nasze łódki nadzieniem mielonym
Krok 11:

Smarujemy wierzch łodzi kwaśną śmietaną i wysyłamy je do swobodnego pływania w piekarniku na 1 godzinę. Górę można przykryć dodatkowo folią (nie przykryłam)
Krok 12:

Trzy trochę sera
Krok 13:

Wyjmujemy łódki ziemniaczane z piekarnika i posypujemy startym serem. Wracamy do piekarnika na kolejne 10 minut
Krok 14:

Łódki ziemniaczane w piekarniku z mięsem mielonym są gotowe! Wzywamy wszystkich do stołu!
Krok 15:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal / 100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g


