ciasto jabłkowe bawarskie

piękne, oryginalne, święto każdego dnia! Bawarskie ciasto jabłkowe to przepis, który trudno zaklasyfikować do jakiejkolwiek kategorii, piecze się jak ciasto, ale łączy w sobie ciasto kruche, śmietanę i polewę jabłkowo-orzechową. A co najważniejsze, okazuje się niesamowicie smaczny!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 37 % 21 g
węglowodany 49 % 28 g
287 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto jabłkowe bawarskie? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Przesiej mąkę, to nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne. Weź wysokiej jakości i naturalny olej, bez dodatków roślinnych. Najpierw wyjmij go z lodówki, masło powinno stać się miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę, włóż do niej miękkie masło, dodaj cukier. Do smaku możesz dodać wanilinę. Za pomocą widelca zetrzyj je na gładką masę. Nie trzeba używać miksera, wystarczy wymieszać produkty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę do masła. Radzę nie wylewać całej mąki na raz, najpierw dodać dwie trzecie i spojrzeć dalej na konsystencję ciasta. Wymieszaj masło z mąką, powinna uzyskać jednorodną i nie lepką masę. Jeśli wydaje ci się, że ciasto jest suche, dodaj do niego kilka łyżek zimnej wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź odpowiednie naczynie do pieczenia. Aby wygodniej było wyjąć ciasto z formy, położyłem na dnie dwa paski papieru do pieczenia. Ściskając kawałki ciasta, połóż je na dnie i bokach formy, ugniatając palcami do cienkiej warstwy. Wyjmij półfabrykat ciasta do lodówki podczas przygotowywania nadzienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź ser śmietankowy na desery, bez dodatków. Mascarpone działa dobrze. Lepiej jest wziąć dżem z lekką kwaskowatością, aby przyciemnił słodycz kremu. Mam żurawinę. Dżem powinien być bez pestek. Do smaku możesz dodać wanilinę do nadzienia, nie dodałem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić nadzienie? Złożyć ser i cukier do miski. Ubij je mikserem, aż będą gładkie. Bez przerywania ubijania dodaj po jednym jajku. Wygodniej będzie to zrobić, po rozbiciu ich na osobną miskę. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Ubijaj, aż będzie gładka i gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty do polewy jabłkowej. Jabłka mogą potrzebować więcej lub mniej niż cztery. Mam średniej wielkości, duże 3, małe 5. Wziąłem brązowy cukier, nadał polewie karmelowy smak. Ale zrobi to zwykła biel. Zamiast płatków migdałów możesz wziąć dowolne orzechy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj jabłka, pokrój na ćwiartki i usuń środek z nasionami. Odetnij skórkę. Pokrój jabłka na małe kawałki. Dodaj do nich cukier i cynamon, dobrze wymieszaj. Możesz zmniejszyć ilość cynamonu według własnego gustu lub w ogóle go nie używać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Rozłóż go cienką warstwą dżemu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch wlej kremowe nadzienie, spłaszcz je szpatułką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż jabłka równomiernie na nadzieniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp jabłka płatkami migdałów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. piecz ciasto przez 60-75 minut na złoty kolor. Pamiętaj, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Gotowe ciasto całkowicie ostudzić, a dopiero potem wyjąć z formy. Ułożone paski papieru bardzo mi pomogły.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój ciasto na porcje i podawaj. Możesz posypać go cukrem pudrem. Smacznego!

aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal / 100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy