skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z szynką i serem? Przygotuj produkty do ciasta. Kefir radzę wziąć grubszy, nie niższy niż 3,2%. Jajko umyć i osuszyć serwetkami. Przesiej mąkę przez drobne sito.
Krok 2:
W misce rozbij jajko. Wlej kefir. Dodaj sodę i sól. Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę do ciasta w częściach. Pamiętaj, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż przepis. Spójrz na konsystencję ciasta.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno być półpłynne, jednorodne ciasto.
Krok 5:
Przygotuj produkty do nadzienia. Możesz wziąć dowolną szynkę według własnego gustu. Wybierz też dowolny ser, najważniejsze jest to, że dobrze się topi. Umyj i osusz warzywa serwetkami. Wziąłem pietruszkę, ale odpowiednie są tutaj dowolne warzywa do wyboru.
Krok 6:
Pokrój szynkę w średnie kostki. Jeśli chcesz, możesz wyciąć skórkę i warstwy tłuszczu z szynki,tak jak ja.
Krok 7:
Zetrzyj ser na średniej lub grubej tarce.
Krok 8:
Drobno posiekaj umyte warzywa.
Krok 9:
Dodaj posiekaną szynkę, starty ser i posiekane warzywa do ciasta.
Krok 10:
Dokładnie wymieszaj masę.
Krok 11:
Przenieś powstałe ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy. Jeśli twoja forma jest silikonowa, nie musisz jej niczego smarować.
Krok 12:
Piecz ciasto z szynką i serem w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C przez około 30-40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Ciasto jest gotowe. Smacznego!
to ciasto jest jednym z najszybszych i najłatwiejszych, jakie znam. Gotuję go, gdy nie ma czasu ani wysiłku. Ciasto ugniata się w ciągu kilku minut. Pozostaje tylko pokroić szynkę, zetrzeć ser i posiekać warzywa. I dodaj to wszystko do ciasta.
ciasto gotuje się trochę dłużej. Ponadto, ponieważ ciasto jest półpłynne, chrupiąca złota skorupa pojawi się na cieście dopiero pod koniec pieczenia. Przez pierwsze 25 minut pieczenia wydaje się, że nic się nie dzieje z ciastem. Ale tak nie jest.
gotowe ciasto jest miękkie w środku, a na wierzchu jasna i chrupiąca złota skórka. Nawiasem mówiąc, ciasto nie ma takiej skórki od dołu.
ciasto jest bardzo satysfakcjonujące, więc możesz też zjeść mały kawałek. Dobrze jest zabrać taki placek do pracy lub dać dziecku do szkoły. Jest dobry na gorąco, na ciepło i na zimno. Bardzo wygodne.
w tym przepisie bardzo ważne jest monitorowanie stopnia zasolenia żywności. Jeśli ser i szynka są bardzo słone, lepiej w ogóle nie solić ciasta. Wszystko będzie przesolone. Warto wcześniej spróbować sera i szynki. A potem weź ciasto.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g