ciasto z szynką i serem

bardzo szybki, bardzo prosty, bardzo smaczny, na każdy dzień! W przypadku ciasta z szynką i serem wystarczy wymieszać ciasto z nadzieniem i upiec w całości-nie może być łatwiej! Ciasto może zastąpić pełne drugie danie. Jest dobry jako przekąska na świątecznym stole, jako przekąska w drodze, szkole lub do pracy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 12 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 36 % 14 g
217 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z szynką i serem? Przygotuj produkty do ciasta. Kefir radzę wziąć grubszy, nie niższy niż 3,2%. Jajko umyć i osuszyć serwetkami. Przesiej mąkę przez drobne sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce rozbij jajko. Wlej kefir. Dodaj sodę i sól. Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę do ciasta w częściach. Pamiętaj, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż przepis. Spójrz na konsystencję ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Powinno być półpłynne, jednorodne ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Możesz wziąć dowolną szynkę według własnego gustu. Wybierz też dowolny ser, najważniejsze jest to, że dobrze się topi. Umyj i osusz warzywa serwetkami. Wziąłem pietruszkę, ale odpowiednie są tutaj dowolne warzywa do wyboru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój szynkę w średnie kostki. Jeśli chcesz, możesz wyciąć skórkę i warstwy tłuszczu z szynki,tak jak ja.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na średniej lub grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj umyte warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekaną szynkę, starty ser i posiekane warzywa do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie wymieszaj masę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś powstałe ciasto do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem formy. Jeśli twoja forma jest silikonowa, nie musisz jej niczego smarować.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz ciasto z szynką i serem w piekarniku rozgrzanym do 180-200°C przez około 30-40 minut. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Ciasto jest gotowe. Smacznego!

to ciasto jest jednym z najszybszych i najłatwiejszych, jakie znam. Gotuję go, gdy nie ma czasu ani wysiłku. Ciasto ugniata się w ciągu kilku minut. Pozostaje tylko pokroić szynkę, zetrzeć ser i posiekać warzywa. I dodaj to wszystko do ciasta.
ciasto gotuje się trochę dłużej. Ponadto, ponieważ ciasto jest półpłynne, chrupiąca złota skorupa pojawi się na cieście dopiero pod koniec pieczenia. Przez pierwsze 25 minut pieczenia wydaje się, że nic się nie dzieje z ciastem. Ale tak nie jest.
gotowe ciasto jest miękkie w środku, a na wierzchu jasna i chrupiąca złota skórka. Nawiasem mówiąc, ciasto nie ma takiej skórki od dołu.
ciasto jest bardzo satysfakcjonujące, więc możesz też zjeść mały kawałek. Dobrze jest zabrać taki placek do pracy lub dać dziecku do szkoły. Jest dobry na gorąco, na ciepło i na zimno. Bardzo wygodne.

w tym przepisie bardzo ważne jest monitorowanie stopnia zasolenia żywności. Jeśli ser i szynka są bardzo słone, lepiej w ogóle nie solić ciasta. Wszystko będzie przesolone. Warto wcześniej spróbować sera i szynki. A potem weź ciasto.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy