skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z jabłkami na kwaśnej śmietanie? Przygotuj składniki na ciasto. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Jeśli nie ma czasu, aby czekać na naturalne zmiękczenie masła, można je spalić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, aby trochę się stopiło. Włóż masło do głębokiej miski, powinno ostygnąć po podgrzaniu, mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Wbij jajko kurze, dodaj śmietanę i cukier. W razie potrzeby ilość cukru można zmienić w zależności od smaku, aby był mniej lub bardziej słodki. Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aż będą gładkie.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem i uczynić wypieki bardziej przewiewnymi i bujnymi. Wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną gaszoną octem. Na pół łyżeczki sody wystarczy pół łyżeczki octu stołowego. Wlej mąkę do miski z płynem.
Krok 4:
Zagnieść ciasto trzepaczką lub mikserem, powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto należy dokładnie wymieszać, aby wszystkie grudki mąki się rozdzieliły. Pozostaw ciasto na stole na 20 minut, aby odpocząć.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka lepiej wziąć odmiany słodko-kwaśne. Moje jabłka, usuń skórkę, Wytnij rdzeń z nasionami. Pokrój jabłka na plasterki lub małe kostki, które lubią bardziej.
Krok 6:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formy do pieczenia smarujemy masłem. Wlej ciasto do formy.
Krok 7:
Połóż ugotowane kawałki jabłka na cieście, topiąc je w cieście. Ciasto wysyłamy do piekarnika na 30 minut. Gotowość można sprawdzić drewnianą wykałaczką, przy wyjściu powinna być sucha. Wyjmij ciasto z piekarnika i formy. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g