ciasto jabłka w śmietanie

pyszne, Miękkie, Słodkie ciasto z delikatnym nadzieniem! Z jabłkami uzyskuje się bardzo smaczne i aromatyczne wypieki. A kiedy masz dobre zbiory świeżych słodkich jabłek w swoim ogrodzie, możesz częściej rozpieszczać domowników pysznymi wypiekami. Wiele osób uwielbia tak pyszne ciasto jak Charlotte, ale jego przygotowanie wymaga sporo czasu. Świetna alternatywa dla Charlotte kwaśna śmietana z jabłkami. Ciasto okazuje się bardzo miękkie, nadzienie delikatne, umiarkowanie słodkie, z przyjemną kwaskowatością. Takie ciasto doskonale uzupełni herbatę z rodziną, a także nadaje się na spotkania z przyjaciółmi lub na przyjęcie gości w niedzielne popołudnie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 67 % 29 g
219 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z jabłkami na kwaśnej śmietanie? Przygotuj składniki na ciasto. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Jeśli nie ma czasu, aby czekać na naturalne zmiękczenie masła, można je spalić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, aby trochę się stopiło. Włóż masło do głębokiej miski, powinno ostygnąć po podgrzaniu, mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko kurze, dodaj śmietanę i cukier. W razie potrzeby ilość cukru można zmienić w zależności od smaku, aby był mniej lub bardziej słodki. Wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem i uczynić wypieki bardziej przewiewnymi i bujnymi. Wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną gaszoną octem. Na pół łyżeczki sody wystarczy pół łyżeczki octu stołowego. Wlej mąkę do miski z płynem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto trzepaczką lub mikserem, powinno uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ciasto należy dokładnie wymieszać, aby wszystkie grudki mąki się rozdzieliły. Pozostaw ciasto na stole na 20 minut, aby odpocząć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka lepiej wziąć odmiany słodko-kwaśne. Moje jabłka, usuń skórkę, Wytnij rdzeń z nasionami. Pokrój jabłka na plasterki lub małe kostki, które lubią bardziej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formy do pieczenia smarujemy masłem. Wlej ciasto do formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż ugotowane kawałki jabłka na cieście, topiąc je w cieście. Ciasto wysyłamy do piekarnika na 30 minut. Gotowość można sprawdzić drewnianą wykałaczką, przy wyjściu powinna być sucha. Wyjmij ciasto z piekarnika i formy. Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Miłego picia herbaty!

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy