filet z kurczaka z warzywami pieczony w piekarniku

Filet z kurczaka z soczystymi i jasnymi warzywami. Filet z kurczaka, jako najbardziej dietetyczna część drobiu, zawiera minimum tłuszczów. Dlatego ma pewną suchość. Ale można to naprawić, uzupełniając filet warzywami. Soczyste warzywa sprawią, że mięso z kurczaka będzie bardziej soczyste i nada mu nowy smak.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 16 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 8 % 2 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania pieczonego w piekarniku fileta z kurczaka z warzywami. Jeśli filet jest zamrożony, rozmrozić go w temperaturze pokojowej. Ale lepiej rozmrażać mięso w lodówce przez kilka godzin. W ten sposób filet stopniowo się rozmraża i uwalnia mniej soku. Ser można wziąć zarówno twardy, jak i topiony. Wybierz zawartość tłuszczu w śmietanie do smaku. W razie potrzeby można go zastąpić majonezem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć pod zimną wodą, dobrze osuszyć. Pokrój każdy filet w poprzek na 2 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokonaj każdy kawałek fileta młotkiem po obu stronach. Po co bić filety? Aby zmiękczyć strukturę włókien mięsnych. Dzięki temu filety będą bardziej miękkie po ugotowaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filety posolić, posypać ziołami lub dowolnymi przyprawami według uznania i smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść filety w osobnym naczyniu, przykryj i odstaw na 20 minut, aby mięso nasyciło się przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotuj warzywa. Należy je dobrze umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Pokrój paprykę, usuń nasiona i zieloną część. Pokrój paprykę w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidora ostrym nożem również w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Możesz użyć pietruszki zamiast kopru.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel ser na średniej tarce. Utrzyma nadzienie warzywne razem i nada mu delikatny kremowy smak.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W wygodnym, szerokim pojemniku połącz warzywa, zioła i około 3/4 startego sera. Dodaj śmietanę, w razie potrzeby dodaj trochę soli. Jeśli ser jest wystarczająco słony, nie musisz solić, zwłaszcza jeśli używasz majonezu. Wszystko dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj spód formy olejem roślinnym. Ułóż przygotowany filet z kurczaka. Lepiej jest układać kawałki bliżej siebie, aby nie było między nimi dużej odległości. Tak więc podczas pieczenia filet nie wyschnie z krawędzi i będzie bardziej miękki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na każdym kawałku fileta połóż masę warzywną, lekko ją dociskając.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp równomiernie pozostałym startym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz filet z kurczaka z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 25-30 minut, aż powstanie lekka rumiana skorupa. Należy pamiętać, że czas gotowania zależy od funkcji piekarnika i może się nieznacznie różnić.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podawaj filety z kurczaka na gorąco z dowolnym dodatkiem zbóż, ziemniaków lub makaronu. Smacznego!

filet z kurczaka można przygotować zarówno dla gości, jak i urozmaicić codzienną kolację. Jasne warzywa sprawiają, że danie jest nie tylko bardziej soczyste, ale także bardziej eleganckie. Okazuje się piękny i smaczny.
tak, a przygotowanie jest dość proste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy