skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania pieczonego w piekarniku fileta z kurczaka z warzywami. Jeśli filet jest zamrożony, rozmrozić go w temperaturze pokojowej. Ale lepiej rozmrażać mięso w lodówce przez kilka godzin. W ten sposób filet stopniowo się rozmraża i uwalnia mniej soku. Ser można wziąć zarówno twardy, jak i topiony. Wybierz zawartość tłuszczu w śmietanie do smaku. W razie potrzeby można go zastąpić majonezem.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć pod zimną wodą, dobrze osuszyć. Pokrój każdy filet w poprzek na 2 części.
Krok 3:
Pokonaj każdy kawałek fileta młotkiem po obu stronach. Po co bić filety? Aby zmiękczyć strukturę włókien mięsnych. Dzięki temu filety będą bardziej miękkie po ugotowaniu.
Krok 4:
Filety posolić, posypać ziołami lub dowolnymi przyprawami według uznania i smaku.
Krok 5:
Umieść filety w osobnym naczyniu, przykryj i odstaw na 20 minut, aby mięso nasyciło się przyprawami.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj warzywa. Należy je dobrze umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Pokrój paprykę, usuń nasiona i zieloną część. Pokrój paprykę w drobną kostkę.
Krok 7:
Pokrój pomidora ostrym nożem również w drobną kostkę.
Krok 8:
Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Możesz użyć pietruszki zamiast kopru.
Krok 9:
Zmiel ser na średniej tarce. Utrzyma nadzienie warzywne razem i nada mu delikatny kremowy smak.
Krok 10:
W wygodnym, szerokim pojemniku połącz warzywa, zioła i około 3/4 startego sera. Dodaj śmietanę, w razie potrzeby dodaj trochę soli. Jeśli ser jest wystarczająco słony, nie musisz solić, zwłaszcza jeśli używasz majonezu. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Nasmaruj spód formy olejem roślinnym. Ułóż przygotowany filet z kurczaka. Lepiej jest układać kawałki bliżej siebie, aby nie było między nimi dużej odległości. Tak więc podczas pieczenia filet nie wyschnie z krawędzi i będzie bardziej miękki.
Krok 12:
Na każdym kawałku fileta połóż masę warzywną, lekko ją dociskając.
Krok 13:
Posyp równomiernie pozostałym startym serem.
Krok 14:
Piecz filet z kurczaka z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 25-30 minut, aż powstanie lekka rumiana skorupa. Należy pamiętać, że czas gotowania zależy od funkcji piekarnika i może się nieznacznie różnić.
Krok 15:
Podawaj filety z kurczaka na gorąco z dowolnym dodatkiem zbóż, ziemniaków lub makaronu. Smacznego!
filet z kurczaka można przygotować zarówno dla gości, jak i urozmaicić codzienną kolację. Jasne warzywa sprawiają, że danie jest nie tylko bardziej soczyste, ale także bardziej eleganckie. Okazuje się piękny i smaczny.
tak, a przygotowanie jest dość proste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g