skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby go podgrzać. Do pieczenia najlepiej nadaje się tryb konwekcyjny.
2. Posortuj rodzynki i zalej wrzącą wodą przez około 10 minut, aby stały się bardziej miękkie i pachnące. Następnie spuść wodę przez sito lub durszlak, a następnie osusz rodzynki, rozkładając je na ręczniku papierowym.
3. Opłucz dojrzałe i soczyste jabłka pod bieżącą wodą,wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym i obierz i obierz wewnętrzne nasiona. Zetrzyj pozostałą miąższ jabłek na grubej tarce lub drobno posiekaj ostrym nożem.
4. Rozłóż gotowy arkusz chleba pita (można go wcześniej kupić w sklepie) na powierzchni roboczej i równomiernie rozprowadź posiekane jabłko na całym obszarze chleba pita. Posyp jabłko mielonym cynamonem i miękkimi suszonymi rodzynkami. Jeśli jabłko jest kwaśne, możesz również posypać cukrem (opcjonalnie).
5. Twaróg (możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu) rozgnieść widelcem lub zmielić w blenderze i ułożyć równą warstwą na jabłkach i rodzynkach.
6. Chwytając krawędź chleba pita z jednej strony, ostrożnie, aby nadzienie się nie wydostało, zwiń go na drugą krawędź. Otrzymasz rodzaj bułki. Zgnij końce rolki.
7. Ubij żółtko w małym pojemniku ręczną trzepaczką. Następnie przykryj zwiniętą bułkę pita mieszanką jajeczną. Dzięki tej akcji bułka okaże się apetyczną błyszczącą powierzchnią.
8. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ostrożnie przenieś na nią owiniętą rolkę. Następnie włóż do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez około 15 minut na złoty kolor na wierzchu.
wyjmij gotową bułkę z chleba pita, jabłek i twarogu z piekarnika, ostudź na ruszcie i posyp cukrem pudrem. Podawać z gorącą herbatą, kakao lub aromatyczną kawą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g