chleb pita z jabłkiem i twarogiem w piekarniku

szybko! Łatwe! A do tego bardzo smaczne! Chleb pita z jabłkiem i twarogiem w piekarniku to niezwykle łatwe do przygotowania i dość szybkie danie na przytulne rodzinne spotkania. Ponieważ nie trzeba wyrabiać ciasta, prawie każdy poradzi sobie z tym prostym pieczeniem. Cienki chleb pita można kupić w dowolnym dziale chleba. Starte soczyste jabłka idealnie komponują się z twarogiem, a bułka okazuje się bardzo smaczna i piękna w przekroju.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 52 % 14 g
136 kcal
IG: 36 / 50 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Przede wszystkim musisz włączyć piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby go podgrzać. Do pieczenia najlepiej nadaje się tryb konwekcyjny.

2. Posortuj rodzynki i zalej wrzącą wodą przez około 10 minut, aby stały się bardziej miękkie i pachnące. Następnie spuść wodę przez sito lub durszlak, a następnie osusz rodzynki, rozkładając je na ręczniku papierowym.

3. Opłucz dojrzałe i soczyste jabłka pod bieżącą wodą,wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym i obierz i obierz wewnętrzne nasiona. Zetrzyj pozostałą miąższ jabłek na grubej tarce lub drobno posiekaj ostrym nożem.

4. Rozłóż gotowy arkusz chleba pita (można go wcześniej kupić w sklepie) na powierzchni roboczej i równomiernie rozprowadź posiekane jabłko na całym obszarze chleba pita. Posyp jabłko mielonym cynamonem i miękkimi suszonymi rodzynkami. Jeśli jabłko jest kwaśne, możesz również posypać cukrem (opcjonalnie).

5. Twaróg (możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu) rozgnieść widelcem lub zmielić w blenderze i ułożyć równą warstwą na jabłkach i rodzynkach.

6. Chwytając krawędź chleba pita z jednej strony, ostrożnie, aby nadzienie się nie wydostało, zwiń go na drugą krawędź. Otrzymasz rodzaj bułki. Zgnij końce rolki.

7. Ubij żółtko w małym pojemniku ręczną trzepaczką. Następnie przykryj zwiniętą bułkę pita mieszanką jajeczną. Dzięki tej akcji bułka okaże się apetyczną błyszczącą powierzchnią.

8. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ostrożnie przenieś na nią owiniętą rolkę. Następnie włóż do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez około 15 minut na złoty kolor na wierzchu.

wyjmij gotową bułkę z chleba pita, jabłek i twarogu z piekarnika, ostudź na ruszcie i posyp cukrem pudrem. Podawać z gorącą herbatą, kakao lub aromatyczną kawą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy