Rolada bezowa Anny Pavlova z malinami

Najlepszy, najsmaczniejszy, najdelikatniejszy, na wakacje! Rolada bezy Anny Pavlova smakuje tak samo jak słynny deser, tylko przygotowywana jest przy użyciu innej technologii. Wymaga pewnych umiejętności, ale można to zrobić za pierwszym razem. Robię to z malinami, ale można je zastąpić innymi jagodami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 78 % 31 g
206 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę bezową Anny Pavlova? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do pieczenia bezy. Do ubijania ciasta białkowego potrzebne będą również czyste i suche naczynia. Wystarczy szklany, emaliowany, ceramiczny pojemnik, ale nie aluminiowy, w przeciwnym razie białko zmieni kolor na szary.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak prawidłowo ubić białka? Aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki). Kiedy oddzielasz białka od żółtek, bądź ostrożny. Ważne jest, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białka. Ubij mikserem na najniższej prędkości. W kawałkach dodaj cukier i wanilinę. Nie zatrzymuj procesu ubijania. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększ prędkość miksera i ubij masę białkową do stabilnych szczytów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj ocet winny i skrobię kukurydzianą. Aby uniknąć osiadania białka, delikatnie i powoli wymieszaj masę. Ocet jest niezbędny do stabilizacji białek. Możesz go zastąpić sokiem z cytryny. Skrobia nie pozwala cukrowi szybko wchłonąć wilgoci z powietrza, dzięki czemu gotowa beza będzie chrupiąca na zewnątrz i miękka, kremowa w środku. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, ale jej ilość należy zmniejszyć o połowę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Aby beza nie przykleiła się podczas pieczenia, przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub posmaruj dno olejem. Rozłóż ciasto. Wygładź powierzchnię. Piec około 25-30 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej. Dlatego czas pieczenia i temperatura mogą wymagać zmiany. Gdy beza zmieni kolor na jasnożółty, sprawdź. Na górze powinien być suchy, a na dole lekko wilgotny i lepki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia bezpośrednio na blasze do pieczenia. Przygotuj nadzienie. Będziesz potrzebował ciężkiej śmietany, malin, cukru pudru, waniliny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Maliny będą działać świeże lub mrożone. Umyj świeże maliny pod bieżącą wodą. Osusz, układając na ręcznikach papierowych. Rozmrozić mrożone jagody (pamiętaj, aby spuścić płyn z rozmrażania jagód). Możesz wziąć inne truskawki, wiśnie, jagody.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij śmietanę w mocną pianę. Jak ubić śmietanę? Użyj produktu o zawartości co najmniej 30% tłuszczu, w przeciwnym razie nie pęknie. Śmietana, podobnie jak naczynia do ubijania, powinna być bardzo zimna, dlatego przed ubijaniem trzymaj ją przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Zacznij ubijać mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponieważ ciężka śmietana jest bardzo szybko ubijana, zwykły cukier nie ma czasu na rozpuszczenie, dlatego lepiej jest użyć cukru pudru. Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym (w odpowiedniej proporcji wskazanej w instrukcji). Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. Najważniejsze jest, aby nie przerabiać śmietany, aby nie zamieniła się w masło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obficie posyp powierzchnię ciasta białkowego cukrem pudrem przez drobny sitko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jak prawidłowo obrócić bezę, aby jej nie uszkodzić? Wytnij papier do pieczenia o odpowiednim rozmiarze i przykryj blachę do pieczenia schłodzonym ciastem. Połóż deskę do krojenia na wierzchu. Trzymając go, rzuć blachę do pieczenia. Ciasto będzie na papierze do pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż krem maślany. Rozłóż go równomiernie na powierzchni ciasta, cofając się wzdłuż krawędzi 2,5 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż maliny równomiernie na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Mocno zwiń rolkę. Zawiń go w pergamin, folię spożywczą lub folię. Wyślij bułkę do lodówki na 2-3 godziny, aby była dobrze nasycona kremem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przed podaniem posyp bułkę cukrem pudrem. Udekoruj jagodami i liśćmi świeżych malin. Rolka bezy Pavlova jest gotowa!

oprócz malin można użyć innych jagód. Wiśnie, drobno posiekane morele lub brzoskwinie w puszkach idealnie komponują się z kremem maślanym. Ciasto białkowe przed pieczeniem można posypać płatkami migdałów. Będzie jeszcze piękniejszy i smaczniejszy! Aby jagody, którymi ozdobisz deser, lepiej trzymały się powierzchni i nie spadały, posmaruj wierzch rolki kremem(odłóż 3-5 łyżek wcześniej). Deser okazuje się elegancki, niezwykle lekki, po prostu rozpływa się w ustach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy