skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę bezową Anny Pavlova? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do pieczenia bezy. Do ubijania ciasta białkowego potrzebne będą również czyste i suche naczynia. Wystarczy szklany, emaliowany, ceramiczny pojemnik, ale nie aluminiowy, w przeciwnym razie białko zmieni kolor na szary.
Krok 2:
Jak prawidłowo ubić białka? Aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki). Kiedy oddzielasz białka od żółtek, bądź ostrożny. Ważne jest, aby ani kropla żółtka nie dostała się do białka. Ubij mikserem na najniższej prędkości. W kawałkach dodaj cukier i wanilinę. Nie zatrzymuj procesu ubijania. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zwiększ prędkość miksera i ubij masę białkową do stabilnych szczytów.
Krok 3:
Dodaj ocet winny i skrobię kukurydzianą. Aby uniknąć osiadania białka, delikatnie i powoli wymieszaj masę. Ocet jest niezbędny do stabilizacji białek. Możesz go zastąpić sokiem z cytryny. Skrobia nie pozwala cukrowi szybko wchłonąć wilgoci z powietrza, dzięki czemu gotowa beza będzie chrupiąca na zewnątrz i miękka, kremowa w środku. Skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, ale jej ilość należy zmniejszyć o połowę.
Krok 4:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Aby beza nie przykleiła się podczas pieczenia, przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub posmaruj dno olejem. Rozłóż ciasto. Wygładź powierzchnię. Piec około 25-30 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej. Dlatego czas pieczenia i temperatura mogą wymagać zmiany. Gdy beza zmieni kolor na jasnożółty, sprawdź. Na górze powinien być suchy, a na dole lekko wilgotny i lepki.
Krok 5:
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia bezpośrednio na blasze do pieczenia. Przygotuj nadzienie. Będziesz potrzebował ciężkiej śmietany, malin, cukru pudru, waniliny.
Krok 6:
Maliny będą działać świeże lub mrożone. Umyj świeże maliny pod bieżącą wodą. Osusz, układając na ręcznikach papierowych. Rozmrozić mrożone jagody (pamiętaj, aby spuścić płyn z rozmrażania jagód). Możesz wziąć inne truskawki, wiśnie, jagody.
Krok 7:
Ubij śmietanę w mocną pianę. Jak ubić śmietanę? Użyj produktu o zawartości co najmniej 30% tłuszczu, w przeciwnym razie nie pęknie. Śmietana, podobnie jak naczynia do ubijania, powinna być bardzo zimna, dlatego przed ubijaniem trzymaj ją przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Zacznij ubijać mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość.
Krok 8:
Ponieważ ciężka śmietana jest bardzo szybko ubijana, zwykły cukier nie ma czasu na rozpuszczenie, dlatego lepiej jest użyć cukru pudru. Wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym (w odpowiedniej proporcji wskazanej w instrukcji). Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. Najważniejsze jest, aby nie przerabiać śmietany, aby nie zamieniła się w masło.
Krok 9:
Obficie posyp powierzchnię ciasta białkowego cukrem pudrem przez drobny sitko.
Krok 10:
Jak prawidłowo obrócić bezę, aby jej nie uszkodzić? Wytnij papier do pieczenia o odpowiednim rozmiarze i przykryj blachę do pieczenia schłodzonym ciastem. Połóż deskę do krojenia na wierzchu. Trzymając go, rzuć blachę do pieczenia. Ciasto będzie na papierze do pieczenia.
Krok 11:
Rozłóż krem maślany. Rozłóż go równomiernie na powierzchni ciasta, cofając się wzdłuż krawędzi 2,5 cm.
Krok 12:
Rozłóż maliny równomiernie na wierzchu.
Krok 13:
Mocno zwiń rolkę. Zawiń go w pergamin, folię spożywczą lub folię. Wyślij bułkę do lodówki na 2-3 godziny, aby była dobrze nasycona kremem.
Krok 14:
Przed podaniem posyp bułkę cukrem pudrem. Udekoruj jagodami i liśćmi świeżych malin. Rolka bezy Pavlova jest gotowa!
oprócz malin można użyć innych jagód. Wiśnie, drobno posiekane morele lub brzoskwinie w puszkach idealnie komponują się z kremem maślanym. Ciasto białkowe przed pieczeniem można posypać płatkami migdałów. Będzie jeszcze piękniejszy i smaczniejszy! Aby jagody, którymi ozdobisz deser, lepiej trzymały się powierzchni i nie spadały, posmaruj wierzch rolki kremem(odłóż 3-5 łyżek wcześniej). Deser okazuje się elegancki, niezwykle lekki, po prostu rozpływa się w ustach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g