dynia w garnku w piekarniku

zdrowe, lekkie, oryginalne, bardzo smaczne na śniadanie! Dynia pieczona w garnku w piekarniku to prosty przepis na zrobienie tego warzywa mrożonego lub świeżego. Podczas pieczenia w dyni zachowuje się maksimum składników odżywczych. Ten przepis jest pikantny, ale można dodać miód lub cukier.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 38 % 6 g
84 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dynię w garnku w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Ta liczba produktów jest przeznaczona na garnek o pojemności 500 ml Dynia nadaje się do dowolnej odmiany, nie trzeba brać odmian deserowych, ponieważ będzie pieczona bez cukru. Weź dwa jajka na jedną doniczkę. Masło, choć niewiele, wybierz wysokiej jakości, naturalne, zgodne z GOST.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj dynię i pokrój na kawałki. Usuń wnętrze nasionami. Nie wyrzucaj nasion, ale umyj je i osusz na suchej patelni. Odetnij skórkę z każdego kawałka ostrym nożem. Uważaj, dynia jest bardzo twarda, nie skalecz się. Dlatego lepiej jest czyścić małe kawałki. Pokrój obrane kawałki na małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż dynię do miski, dodaj sól i przyprawy. Wybierz je do smaku. Tymianek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie dobrze komponują się z dynią. Nawet cynamon, jeśli go kochasz. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź garnki do pieczenia(mam jeden). Posmaruj wnętrze kawałkiem masła. Włóż do niego dynię. Na wierzch z masłem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij jajka do osobnego kubka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Lekko ubij je widelcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij dynię ubitymi jajkami. Przykryj garnki pokrywkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść garnki w piekarniku nagrzanym do 180°C. piecz dynię przez około 40 minut, zależy to od właściwości piekarnika. Następnie wyjmij garnki i lekko ostudź.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz podawać dynię bezpośrednio w doniczkach lub przenosząc ją na talerze. Podczas serwowania udekoruj naczynie ziołami. Smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy