pieczone skrzydełka z kurczaka w piekarniku

koniecznie wypróbuj niestandardowe pieczenie skrzydeł ! Skrzydła ptaka to świetna przekąska. Co więcej, zarówno na codzienny stół, jak i na wakacje. Ale możesz je ugotować na różne sposoby. Zawartość kalorii w skrzydełkach z kurczaka w piekarniku zależy od rodzaju marynaty.Jeśli gotujesz bez dodatku majonezu, nie będzie tak dużo kalorii. Ten przepis oferuje nawet niezwykłe ciasto, jest suche! I to tylko gra wstępna, cały smak otrzymamy, gdy skrzydełka zostaną nasączone sosem. Jest słodkawy, pomidorowy, z subtelną przyprawą czosnku. Spróbuj !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 16 g
tłuszcze 30 % 10 g
węglowodany 21 % 7 g
184 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lepiej jest wziąć skrzydełka schłodzone, jak każde inne mięso. Opłucz je i dobrze wysusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pociąć skrzydło na trzy części wzdłuż stawu. Więc będzie wygodniej jeść.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowanie ciasta. W misce wymieszaj 2,5 łyżki. l. skrobia, 1h. l. papryka, 1h. l. sól, 0,5 łyżeczki. mieszanina papryki i trochę chili - wszystko dobrze wymieszaj. W głębokiej misce lub w torbie przykryj skrzydła suchym ciastem, zamknij i potrząśnij równomiernie na skrzydłach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj formę olejem, ułóż skrzydła w jednej warstwie, piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. 30 minut. / Używam jednorazowej formy z folii do grilla, jest z otworami i rowkami do spuszczania soku i tłuszczu, więc skrzydła będą bardziej suche i dobrze usmażone, czego potrzebujemy/.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy skrzydła są w piekarniku, przygotuj sos. Wlej 100 g keczupu do miski, dodaj 1 godzinę. l. miód, olej roślinny i sok z cytryny, wyciśnij 3 ząbki czosnku przez prasę. Mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 30 minutach wyjmij skrzydła, delikatnie odwróć i wróć do piekarnika na 5-7 minut, aby rumieniec był równomierny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe skrzydła, włóż do głębokiej miski i polej sosem, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj na gorąco z dodatkiem, warzywami lub jako samodzielny posiłek. Z reguły wszystko jest spożywane na raz !

do skrzydełek dobrze podawaj sałatkę warzywną lub sos SALSA Z MANGO I POMIDORA .
miłym dodatkiem do gotowania tego przepisu będzie absolutnie czysty piekarnik, chociaż nie używa się tulei do pieczenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy