skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Lepiej jest wziąć skrzydełka schłodzone, jak każde inne mięso. Opłucz je i dobrze wysusz.
Krok 2:
Pociąć skrzydło na trzy części wzdłuż stawu. Więc będzie wygodniej jeść.
Krok 3:
Gotowanie ciasta. W misce wymieszaj 2,5 łyżki. l. skrobia, 1h. l. papryka, 1h. l. sól, 0,5 łyżeczki. mieszanina papryki i trochę chili - wszystko dobrze wymieszaj. W głębokiej misce lub w torbie przykryj skrzydła suchym ciastem, zamknij i potrząśnij równomiernie na skrzydłach.
Krok 4:
Nasmaruj formę olejem, ułóż skrzydła w jednej warstwie, piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. 30 minut. / Używam jednorazowej formy z folii do grilla, jest z otworami i rowkami do spuszczania soku i tłuszczu, więc skrzydła będą bardziej suche i dobrze usmażone, czego potrzebujemy/.
Krok 5:
Gdy skrzydła są w piekarniku, przygotuj sos. Wlej 100 g keczupu do miski, dodaj 1 godzinę. l. miód, olej roślinny i sok z cytryny, wyciśnij 3 ząbki czosnku przez prasę. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Po 30 minutach wyjmij skrzydła, delikatnie odwróć i wróć do piekarnika na 5-7 minut, aby rumieniec był równomierny.
Krok 7:
Wyjmij gotowe skrzydła, włóż do głębokiej miski i polej sosem, wymieszaj.
Krok 8:
Podawaj na gorąco z dodatkiem, warzywami lub jako samodzielny posiłek. Z reguły wszystko jest spożywane na raz !
do skrzydełek dobrze podawaj sałatkę warzywną lub sos
SALSA Z MANGO I POMIDORA
.
miłym dodatkiem do gotowania tego przepisu będzie absolutnie czysty piekarnik, chociaż nie używa się tulei do pieczenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g