skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do gotowania. Ciasto francuskie bez drożdży można przygotować samodzielnie lub palić gotowe. Zakupione ciasto jest zwykle sprzedawane w postaci mrożonej. Dlatego przed rozpoczęciem gotowania należy go wcześniej wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Używam mielonej wieprzowiny.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz w chłodnej wodzie i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa. Podziel jajko na białko i żółtko. Dodaj białko do ciasta i pozostaw żółtko do smarowania ciast.
Krok 3:
Dodaj trochę soli i przypraw do mięsa mielonego. Dobrze wymieszaj całą masę.
Krok 4:
Ciasto francuskie rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni i pokroić w prostokąty. Na jednej połowie każdego prostokąta wykonaj małe nacięcia.
Krok 5:
Połóż niewielką ilość mięsa mielonego na drugiej połowie i przykryj połówką z nacięciami. Ściśnij krawędzie.
Krok 6:
Ułóż ciasta francuskie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Posmaruj wierzch każdego ciasta żółtkiem. Jest to konieczne, aby się zrumieniły. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 35 minut.
Krok 7:
Gotowe paszteciki będą miały piękny złoty kolor. Wyjmij je z piekarnika i trochę ostudź. Paszteciki mięsne z ciasta francuskiego są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podawaj je razem ze słodką herbatą. Smacznego!
takie pieczenie zawsze pomaga, gdy nie ma czasu na długie gotowanie. Bardzo wygodne jest użycie zakupionego, gotowego ciasta francuskiego. Możesz jeść zarówno drożdże, jak i drożdże. Jako nadzienie możesz użyć różnych opcji - zarówno słodkich, jak i nie słodkich.
gotowe paszteciki są soczyste, miękkie z lekką, chrupiącą skórką.
takie paszteciki można przygotować jako przekąskę w środku dnia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g