twarożki z kaszą manną w piekarniku

przepyszne, bujne, zdrowe, dla całej rodziny! Twarożki z kaszą manną w piekarniku to danie podobne do serników. Różnią się składem, nie są tak gęste i bardziej przewiewne w środku. Zgodnie z tym przepisem twarożki piecze się w piekarniku, dzięki czemu są mniej kaloryczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 34 % 13 g
220 kcal
IG: 8 / 46 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić twarożek z kaszą manną w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź twaróg grubszy (od 5% tłuszczu i więcej), wysokiej jakości, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji. Śmietana jest również lepsza przy wysokiej zawartości tłuszczu. Wyjmij olej z lodówki wcześniej, powinien stać się miękki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie zetrzyj twaróg lub przetrzyj przez sito. Użyłam twarogu w brykietach. Jest bardziej wilgotny, bardziej miękki. Możesz wziąć ciężki twarożek, ale niezbyt suchy. W przeciwnym razie twaróg nie okaże się tak delikatny i przewiewny. W skrajnych przypadkach możesz dodać trochę mleka do twarogu i przebić go blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, cukier waniliowy do twarogu, ubij jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę, miękkie masło o temperaturze pokojowej, kaszę mannę i proszek do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na 20-25 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż powstałą masę na foremkach. Mam silikon, możesz wziąć dowolny żaroodporny, odpowiedni rozmiar. Nie nasmaruj silikonem niewielką ilością oleju roślinnego. Piecz twarożki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Powinny być dobrze zrumienione i podniesione. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe twarogi lekko ostudzić, następnie wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem. Podawaj do stołu. Smacznego!

z podanej liczby składników otrzymasz 12 sztuk twarogu. Zrobiłam dokładnie połowę porcji. Twarogi są bardzo bujne ze względu na obecność proszku do pieczenia w cieście.

w razie potrzeby do ciasta można dodać przesiane kakao lub trochę rozpuszczonej czekolady.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy