kapusta doniczkowa w piekarniku

Kiedy niedrogi dodatek jest naprawdę pyszny! Dietetyczny dodatek z młodej kapusty z warzywami i przyprawami przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie lubią kapusty. Ta niedroga i niedroga opcja przystawki nadaje się do mięsa, ryb lub kurczaka. A sam w sobie jest niesamowicie dobry.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 5 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 54 % 7 g
40 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować danie, potrzebujesz: białej kapusty (najlepiej młodej), oleju słonecznikowego, marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego, soli, pieprzu, suszonych ziół lub świeżych ziół i liści laurowych w ilości odpowiadającej liczbie doniczek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc posiekaj białą kapustę w małe paski. Lepiej będzie używać młodej kapusty, ponieważ jest bardziej delikatna. Proponuję wymieszać wszystkie warzywa osobno w misce, a dopiero potem ułożyć je w garnku. Możesz zrobić odwrotnie: natychmiast ułóż warzywa w doniczkach. Ale dla równomiernego rozmieszczenia wszystkich warzyw w każdej pojedynczej porcji, zmieszamy je wcześniej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki opłucz pod bieżącą wodą (najlepiej szczotką), obierz obieraczką do warzyw i zetrzyj na grubej tarce. Lepiej jest wziąć słodkie i soczyste marchewki, ponieważ w tym naczyniu nie ma zbyt wielu składników, a to warzywo odegra jedną z głównych ról w kształtowaniu smaku gotowego dania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i pieprz do smaku, a także suszone zioła. Używam majeranku, bazylii i oregano. Świeże zioła również są tutaj idealne. Aby uzyskać smak, możesz również dodać ząbek czosnku starty na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj wszystkie warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj dno glinianych garnków do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego. I równomiernie rozprowadź kapustę między nimi. Liść laurowy należy umieścić na środku każdej doniczki, aby jego smak i aromat zostały przeniesione na całą objętość kapusty. Garnki można szczelnie napełnić do samej góry, ponieważ kapusta znacznie straci swoją objętość podczas obróbki cieplnej. Jeśli martwisz się, że kapusta się spali, możesz dodać dwie łyżki wody do każdego groszku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj garnki pokrywkami i piecz w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni przez czterdzieści minut. Umieść garnki w zimnym piekarniku, aby uniknąć możliwego uszkodzenia naczyń (aby nie pękły).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po tym czasie wymieszałem kapustę i spróbowałem małego kawałka. Wydawało mi się, że jest trochę chrupiący i umieściłem kapustę, aby była gotowa na kolejne dwadzieścia minut w tej samej temperaturze. Ogólnie rzecz biorąc, czas gotowania każdego będzie inny ze względu na indywidualne cechy piekarników.

cokolwiek powiesz, a wszystko, co marnieje w glinianych garnkach, nabiera absolutnie uroczego smaku! A ta kapusta nie jest wyjątkiem. Najważniejsze jest, aby podczas gotowania używać wysokiej jakości składników i odrobiny miłości!

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy