skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki z majonezem i pomidorami w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Jeśli pomidory są duże, wystarczy jeden.
Krok 2:
Obierz cebulę, umyj. Pokrój cebulę w cienkie pierścienie.
Krok 3:
Pokrój wstępnie obrane ziemniaki w plastry o grubości nie większej niż 4-5 mm.
Krok 4:
Posiekane ziemniaki posyp aromatycznymi ziołami, czarnym pieprzem. Sól, zalej olejem roślinnym. Wszystko dobrze wymieszaj. Używaj dowolnych mieszanek ziół i przypraw do smaku i pożądania. Mam suszoną bazylię i zioła prowansalskie.
Krok 5:
Naczynie do pieczenia lekko posmaruj olejem roślinnym, ułóż plastry ziemniaków.
Krok 6:
Rozłóż krążki cebuli równomiernie na ziemniakach.
Krok 7:
Skrop ziemniaki z cebulą na wierzchu majonezem.
Krok 8:
Pomidory weź soczyste, ale gęste, nie przejrzałe, aby dobrze zachowały swój kształt podczas krojenia. Wtedy gotowe danie będzie wyglądać lepiej.
Krok 9:
Ułóż plastry pomidora na majonezie. Piecz ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Czas gotowania może się różnić od wskazanego. Będzie to zależeć od cech piekarnika, wysokości warstwy ziemniaków, jakości formy do pieczenia.
Krok 10:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 11:
Wyjmij formę z piekarnika, posyp równomiernie startym serem na wierzchu.
Krok 12:
Włóż naczynie do piekarnika i piecz, aż ser się stopi.
Krok 13:
Podawaj ziemniaki z majonezem i pomidorami na gorąco. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g