ziemniaki w piekarniku z majonezem i pomidorami

pachnące, soczyste! Pyszne gorące na każdą okazję! Ziemniaki z majonezem i pomidorami są bardzo wygodne do gotowania w piekarniku. Nie musisz stać przy kuchence! Pomidory nadają potrawie soczystości i jasności. Można go podawać samodzielnie lub jako uniwersalny dodatek. Zarówno na codzienną kolację, jak i na świąteczne menu!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 54 % 13 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki z majonezem i pomidorami w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Jeśli pomidory są duże, wystarczy jeden.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, umyj. Pokrój cebulę w cienkie pierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wstępnie obrane ziemniaki w plastry o grubości nie większej niż 4-5 mm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekane ziemniaki posyp aromatycznymi ziołami, czarnym pieprzem. Sól, zalej olejem roślinnym. Wszystko dobrze wymieszaj. Używaj dowolnych mieszanek ziół i przypraw do smaku i pożądania. Mam suszoną bazylię i zioła prowansalskie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Naczynie do pieczenia lekko posmaruj olejem roślinnym, ułóż plastry ziemniaków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż krążki cebuli równomiernie na ziemniakach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skrop ziemniaki z cebulą na wierzchu majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pomidory weź soczyste, ale gęste, nie przejrzałe, aby dobrze zachowały swój kształt podczas krojenia. Wtedy gotowe danie będzie wyglądać lepiej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż plastry pomidora na majonezie. Piecz ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Czas gotowania może się różnić od wskazanego. Będzie to zależeć od cech piekarnika, wysokości warstwy ziemniaków, jakości formy do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij formę z piekarnika, posyp równomiernie startym serem na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż naczynie do piekarnika i piecz, aż ser się stopi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj ziemniaki z majonezem i pomidorami na gorąco. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy