skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić nadziewane bakłażany pieczone w piekarniku z mięsem mielonym? Przygotuj wskazane produkty. Bakłażany lepiej wybrać mały rozmiar, z całą mocną skórą. Możesz wziąć mięso mielone według własnego gustu. Ser jest twardy lub inny, który po upieczeniu tworzy równą apetyczną skórkę. Sól i czarny pieprz, a także inne przyprawy do smaku. Przygotuj naczynie do pieczenia w piekarniku.
Krok 2:
Umyj bakłażany i osusz ręcznikiem. Pokrój każde warzywo wzdłuż na dwie równe części. Za pomocą ostrego noża wykonaj szczelinę wzdłuż krawędzi bakłażana o grubości około 5 cm od krawędzi. Następnie wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na całej miazdze, ale staraj się nie uszkodzić skórki warzyw. Posolić każde warzywo i odłożyć na bok. Po dziesięciu minutach opłucz bakłażana i wyjmij miąższ z każdej połowy i pokrój.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż będą półprzezroczyste. Połóż mięso mielone na patelni i rozbijając je drewnianą szpatułką, smaż, aż zmieni kolor. Staraj się, aby kawałki nie były duże.
Krok 4:
Dodaj posiekany miąższ bakłażana i posiekany pomidor do mielonego mięsa. Smaż wszystko razem, aż płyn wyparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 5:
Gdy masa będzie gotowa, dodaj posiekaną zieleninę koperkową i wymieszaj. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Krok 6:
Umieść łódki z bakłażana w naczyniu do pieczenia. Można go wstępnie nasmarować olejem roślinnym lub przykryć papierem do pieczenia.
Krok 7:
W każdej połowie bakłażana umieść przygotowane nadzienie z mięsa mielonego.
Krok 8:
Posyp startym serem i włóż naczynie do pieczenia z nadziewanym bakłażanem do nagrzanego piekarnika na 50 do 60 minut.
Krok 9:
Gotowe nadziewane bakłażany podawaj na gorąco. Ponadto takie łodzie z nadzieniem są dobre w ciepłej formie. To samodzielne danie, które nie wymaga dekoracji.
jeśli istnieje obawa, że same łodzie nie przygotują się w określonym czasie, że można dokonać takich opcji:
- piecz puste łodzie w piekarniku przez 20-25 minut, a następnie napełnij je nadzieniem i upiecz ponownie z nadzieniem (ale tutaj jest szansa, że nadzienie będzie trochę za dużo);
- upiec nadziewane bakłażany z nadzieniem, ale bez posypywania serem, 50-60 minut, a następnie posypać startym serem i piec z nim, aż powstanie złoty kolor.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g