łódki z bakłażana nadziewane mięsem mielonym pieczone w piekarniku

pyszne łódki z nadzieniem mięsnym na rodzinny obiad! Nadziewane bakłażany pieczone w piekarniku z mięsem mielonym to świetna opcja na obiad dla całej rodziny. W sezonie tego warzywa takie danie można gotować bardzo często-smaczne, szybkie, zdrowe!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 16 % 4 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić nadziewane bakłażany pieczone w piekarniku z mięsem mielonym? Przygotuj wskazane produkty. Bakłażany lepiej wybrać mały rozmiar, z całą mocną skórą. Możesz wziąć mięso mielone według własnego gustu. Ser jest twardy lub inny, który po upieczeniu tworzy równą apetyczną skórkę. Sól i czarny pieprz, a także inne przyprawy do smaku. Przygotuj naczynie do pieczenia w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany i osusz ręcznikiem. Pokrój każde warzywo wzdłuż na dwie równe części. Za pomocą ostrego noża wykonaj szczelinę wzdłuż krawędzi bakłażana o grubości około 5 cm od krawędzi. Następnie wykonaj nacięcia w kształcie krzyża na całej miazdze, ale staraj się nie uszkodzić skórki warzyw. Posolić każde warzywo i odłożyć na bok. Po dziesięciu minutach opłucz bakłażana i wyjmij miąższ z każdej połowy i pokrój.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, aż będą półprzezroczyste. Połóż mięso mielone na patelni i rozbijając je drewnianą szpatułką, smaż, aż zmieni kolor. Staraj się, aby kawałki nie były duże.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekany miąższ bakłażana i posiekany pomidor do mielonego mięsa. Smaż wszystko razem, aż płyn wyparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa będzie gotowa, dodaj posiekaną zieleninę koperkową i wymieszaj. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść łódki z bakłażana w naczyniu do pieczenia. Można go wstępnie nasmarować olejem roślinnym lub przykryć papierem do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W każdej połowie bakłażana umieść przygotowane nadzienie z mięsa mielonego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp startym serem i włóż naczynie do pieczenia z nadziewanym bakłażanem do nagrzanego piekarnika na 50 do 60 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe nadziewane bakłażany podawaj na gorąco. Ponadto takie łodzie z nadzieniem są dobre w ciepłej formie. To samodzielne danie, które nie wymaga dekoracji.

jeśli istnieje obawa, że same łodzie nie przygotują się w określonym czasie, że można dokonać takich opcji:
- piecz puste łodzie w piekarniku przez 20-25 minut, a następnie napełnij je nadzieniem i upiecz ponownie z nadzieniem (ale tutaj jest szansa, że nadzienie będzie trochę za dużo);
- upiec nadziewane bakłażany z nadzieniem, ale bez posypywania serem, 50-60 minut, a następnie posypać startym serem i piec z nim, aż powstanie złoty kolor.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy