skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki z twarogiem PP? Przygotuj niezbędne składniki. Użyj twarogu o zawartości tłuszczu 2-5%, jest to najbardziej optymalna zawartość tłuszczu do pieczenia PP. Możesz wziąć dowolne suszone owoce (suszone morele, suszone śliwki). Jeśli słodycz suszonych owoców nie wystarczy, możesz dodać dowolny słodzik do woli.
Krok 2:
Dobrze opłucz rodzynki, zalej zimną wodą przez 5 minut, aby zmiękły. Następnie spuść wodę, dobrze osusz rodzynki.
Krok 3:
Jeśli twaróg jest ziarnisty lub ziarnisty, przetrzyj go przez sito lub zmiel blenderem zanurzeniowym, aż będzie delikatny, gładki. W takim przypadku wygodnie jest użyć twarogu zapakowanego w paczki, ma gładką strukturę.
Krok 4:
Posiekaj orzechy nożem. Wybierz stopień zmielenia według potrzeb. Możesz zostawić większe kawałki lub zmielić je na okruchy.
Krok 5:
W pojemniku o odpowiedniej wielkości ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 6:
Dodaj puree z twarogu, dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki.
Krok 7:
Wlej mleko, wymieszaj.
Krok 8:
W szerokiej misce połącz suche składniki: mąkę kukurydzianą i ryżową, proszek do pieczenia, wanilinę. Wymieszaj wszystko i przesiej przez sito, aby mąka została wzbogacona w tlen. Dzięki temu gotowe babeczki będą bardziej porowate.
Krok 9:
Wlej przesianą mąkę do ciasta, wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj.
Krok 11:
Ciasto jest lepkie i dość gęste.
Krok 12:
Włóż ciasto do foremek porcjowanych, wypełniając je do 2/3 wysokości, ponieważ babeczki wyrosną podczas pieczenia. W razie potrzeby możesz posypać babeczki płatkami orzeszków ziemnych. Zamiast małych możesz upiec jedną dużą babeczkę.
Krok 13:
Piecz babeczki twarogowe w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25 minut na złoty kolor. Nie prześwietlaj babeczek, w przeciwnym razie skórka będzie niepotrzebnie sucha.
Krok 14:
Niech gotowe wypieki całkowicie ostygną i podawaj. Smacznego!
analizując skład składników, myślę, że babeczki twarogowe są zgodne z zasadami prawidłowego odżywiania. Nie zawierają nadmiernej ilości tłuszczu, z wyjątkiem tłuszczu mlecznego, który jest najbardziej korzystny dla organizmu. Suszone owoce wzbogacają wypieki w błonnik, sprzyjając stopniowemu nasyceniu. Rodzynki są bardzo słodkimi suszonymi owocami i całkowicie zastępują cukier. Zamiast mąki pszennej stosuje się inne rodzaje mąki (ryż i kukurydza), które mają bardziej korzystne właściwości. Ponadto nie zawierają glutenu, co jest ważne dla osób nietolerujących tego białka. Dlatego te babeczki można również włączyć do menu bezglutenowego.
babeczki są lekko słodkie, porowate, miękkie, lekko suche. Słodycz można dostosować, dodając więcej lub mniej rodzynek. Jeśli nie używasz suszonych owoców, weź słodzik do smaku.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 & nbsp; kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 & nbsp; kcal/100g
- Białko jaja - 45 & nbsp; kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 & nbsp; kcal/100g
- Jajko strusia - 118 & nbsp; kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 & nbsp; kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 & nbsp; kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 & nbsp; kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 & nbsp; kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 & nbsp; kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 & nbsp; kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 & nbsp; kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 & nbsp; kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 & nbsp; kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 & nbsp; kcal/100g
- Twaróg - 156 & nbsp; kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 & nbsp; kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 & nbsp; kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 & nbsp; kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 & nbsp; kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Mąka ryżowa - 356 kcal/100g