ciasto twarogowe PP w piekarniku

najsmaczniejsze niskokaloryczne babeczki twarogowe bez masła. Uzupełnij zdrową dietę babeczkami PP! Szybko upiec je w piekarniku nie tylko bez oleju, ale także bez cukru i mąki pszennej! Brak tych składników wcale nie pogarsza smaku deseru. Gotuj takie wypieki częściej, a to przerodzi się w zdrowy nawyk!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 49 % 21 g
225 kcal
IG: 10 / 19 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki z twarogiem PP? Przygotuj niezbędne składniki. Użyj twarogu o zawartości tłuszczu 2-5%, jest to najbardziej optymalna zawartość tłuszczu do pieczenia PP. Możesz wziąć dowolne suszone owoce (suszone morele, suszone śliwki). Jeśli słodycz suszonych owoców nie wystarczy, możesz dodać dowolny słodzik do woli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz rodzynki, zalej zimną wodą przez 5 minut, aby zmiękły. Następnie spuść wodę, dobrze osusz rodzynki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli twaróg jest ziarnisty lub ziarnisty, przetrzyj go przez sito lub zmiel blenderem zanurzeniowym, aż będzie delikatny, gładki. W takim przypadku wygodnie jest użyć twarogu zapakowanego w paczki, ma gładką strukturę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj orzechy nożem. Wybierz stopień zmielenia według potrzeb. Możesz zostawić większe kawałki lub zmielić je na okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W pojemniku o odpowiedniej wielkości ubij jajka trzepaczką, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj puree z twarogu, dokładnie wymieszaj, aż znikną grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mleko, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W szerokiej misce połącz suche składniki: mąkę kukurydzianą i ryżową, proszek do pieczenia, wanilinę. Wymieszaj wszystko i przesiej przez sito, aby mąka została wzbogacona w tlen. Dzięki temu gotowe babeczki będą bardziej porowate.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej przesianą mąkę do ciasta, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj rodzynki i posiekane orzechy, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest lepkie i dość gęste.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż ciasto do foremek porcjowanych, wypełniając je do 2/3 wysokości, ponieważ babeczki wyrosną podczas pieczenia. W razie potrzeby możesz posypać babeczki płatkami orzeszków ziemnych. Zamiast małych możesz upiec jedną dużą babeczkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz babeczki twarogowe w rozgrzanym piekarniku 180C przez 25 minut na złoty kolor. Nie prześwietlaj babeczek, w przeciwnym razie skórka będzie niepotrzebnie sucha.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Niech gotowe wypieki całkowicie ostygną i podawaj. Smacznego!

analizując skład składników, myślę, że babeczki twarogowe są zgodne z zasadami prawidłowego odżywiania. Nie zawierają nadmiernej ilości tłuszczu, z wyjątkiem tłuszczu mlecznego, który jest najbardziej korzystny dla organizmu. Suszone owoce wzbogacają wypieki w błonnik, sprzyjając stopniowemu nasyceniu. Rodzynki są bardzo słodkimi suszonymi owocami i całkowicie zastępują cukier. Zamiast mąki pszennej stosuje się inne rodzaje mąki (ryż i kukurydza), które mają bardziej korzystne właściwości. Ponadto nie zawierają glutenu, co jest ważne dla osób nietolerujących tego białka. Dlatego te babeczki można również włączyć do menu bezglutenowego.

babeczki są lekko słodkie, porowate, miękkie, lekko suche. Słodycz można dostosować, dodając więcej lub mniej rodzynek. Jeśli nie używasz suszonych owoców, weź słodzik do smaku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60 & nbsp; kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47 & nbsp; kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157 & nbsp; kcal/100g
  • Białko jaja - 45 & nbsp; kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352 & nbsp; kcal/100g
  • Jajko strusia - 118 & nbsp; kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466 & nbsp; kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233 & nbsp; kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226 & nbsp; kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156 & nbsp; kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75 & nbsp; kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260 & nbsp; kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147 & nbsp; kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170 & nbsp; kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64 & nbsp; kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 & nbsp; kcal/100g
  • Twaróg - 156 & nbsp; kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650 & nbsp; kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628 & nbsp; kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651 & nbsp; kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925 & nbsp; kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy