ciastka rybne z mintaja w piekarniku

Przygotuj proste i pyszne kotlety w piekarniku. Najczęściej smażymy kotlety na patelni. Dzięki temu uzyskuje się soczystą złotą skórkę. Jednak w piekarniku możemy przygotować równie smaczne i soczyste kotlety. Dziś przygotujemy takie kotlety z mintaja i upieczemy je w piekarniku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 31 % 9 g
150 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciastka rybne z mintaja w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Kotlety można przygotować zarówno ze świeżych filetów rybnych, jak i mrożonych. W takim przypadku konieczne będzie wstępne rozmrożenie ryby w lodówce i wyciśnięcie z niej nadmiaru wody. Jeśli weźmiesz mrożoną rybę, pamiętaj, że podczas rozmrażania ryb zostanie Ci mniej. Dlatego weź rybę z marginesem. Odpowiednia jest również gotowa mielona ryba z mintaja.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z kromek białego chleba odetnij Skórki. Chleb zalej mlekiem i pozostaw na 10 minut. Lepiej jest wziąć chleb, który nie jest całkowicie miękki, ale wczorajszy. Jeśli twój chleb jest całkowicie suchy-w porządku, to też będzie działać, a mleko go namoczy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj filety z mintaja, osusz i usuń małe kości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż filety do miski blendera i zmiksuj, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż powstałą mieloną rybę do miski. Wyciśnij chleb i włóż do mięsa mielonego. Dodaj również jajko, stopione masło, sól i pieprz. Dodaj ząbek czosnku przepuszczony przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie ugniataj mięso mielone rękami. Jeśli mięso mielone okaże się płynne, dodaj do niego 1-2 łyżki. l kasza manna i pozostaw na 20 minut do pęcznienia. Włóż gotowe mięso mielone do lodówki na 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na płaskim talerzu posyp semolinę lub bułkę tartą. Z schłodzonego mięsa mielonego uformuj okrągłe kotlety średniej wielkości i obtocz je ze wszystkich stron w panierce. W filmie do tego przepisu pokazuję, jak szybko i łatwo uformować równe piękne kotlety za pomocą pierścienia kulinarnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż placki na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Umieść placki rybne w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30-35 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika, więc skup się na nim. Jeśli piekarnik ma tryb konwekcji, lepiej go włączyć. Następnie kotlety zostaną upieczone w ten sam sposób zarówno na górze, jak i na dole. Być może upieczą się jeszcze szybciej. Ale ważne jest, aby sprawdzić, czy nie są przesuszone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj paszteciki z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji W tym artykule !

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy