domowe baranki z mięsem mielonym w piekarniku

baranki można jeść nie tylko z herbatą, spróbuj ich w innej jakości! Z jakiegoś powodu mówią, że to danie pochodzi ze Związku Radzieckiego. Osobiście nie pamiętam go w dzieciństwie, prawdopodobnie to mnie zainteresowało. Główną zaletą jest szybkość i prostota. Całkiem możliwe jest ugotowanie obiadu po pracy. Szybko i bez kłopotów. Przy czym. Przepis można urozmaicić, wymyślić sos, dodać ziemniaki lub makaron, może być pieczony wśród baranków, a nasycony aromatem mięsa będzie bardzo smaczny. Cóż, w skrajnych przypadkach posyp serem lub dodaj grzyby. Plusy obejmują gotowanie w piekarniku, jedzenie jest smaczniejsze i zdrowsze. Mięso mielone można przyjmować z różnych rodzajów mięsa, moje domowe mięso mielone to wieprzowina i kurczak. Dla tych, którzy uważnie monitorują swoją wagę, możesz użyć indyka, smak baraniny nie zepsuje się z tego. Najważniejsze jest, aby wziąć niesłodzone baranki, znalazłem jajka. W żadnym wypadku nie cukier ani wanilia, cóż, to jak na mój gust.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 63 % 19 g
węglowodany 10 % 3 g
217 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty niezbędne do gotowania baraniny z mięsem mielonym. Baranki powinny być pikantne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i przepuść przez maszynę do mięsa

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki, możesz na grubej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mięso mielone z cebulą, marchewką (weź połowę startą), wbij jajko do mięsa mielonego, sól, dodaj czarny mielony pieprz, kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz każdą jagnięcinę w mleku i trzymaj tam przez 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynia do pieczenia olejem, wlej pozostałą marchewkę. połóż namoczone bułki i napełnij je gotowanym mięsem mielonym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej pozostałe mleko do naczynia. Radzę dodać jeszcze pół szklanki bulionu, baranki z tego staną się bardziej soczyste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij folię na górze i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 minut. Dodaję jeszcze kilka plasterków ziemniaków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przed wyjęciem gotowego naczynia z piekarnika usuń folię i przytrzymaj pod grillem przez 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż na talerzach i przygotuj obiad.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Suszenie proste - 341   kcal/100g

Podobne przepisy