skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty niezbędne do gotowania baraniny z mięsem mielonym. Baranki powinny być pikantne.
Krok 2:
Obierz cebulę i przepuść przez maszynę do mięsa
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki, możesz na grubej.
Krok 4:
Wymieszaj mięso mielone z cebulą, marchewką (weź połowę startą), wbij jajko do mięsa mielonego, sól, dodaj czarny mielony pieprz, kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Zanurz każdą jagnięcinę w mleku i trzymaj tam przez 5 minut.
Krok 6:
Nasmaruj naczynia do pieczenia olejem, wlej pozostałą marchewkę. połóż namoczone bułki i napełnij je gotowanym mięsem mielonym.
Krok 7:
Wlej pozostałe mleko do naczynia. Radzę dodać jeszcze pół szklanki bulionu, baranki z tego staną się bardziej soczyste.
Krok 8:
Zamknij folię na górze i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 60 minut. Dodaję jeszcze kilka plasterków ziemniaków.
Krok 9:
Przed wyjęciem gotowego naczynia z piekarnika usuń folię i przytrzymaj pod grillem przez 5-7 minut.
Krok 10:
Ułóż na talerzach i przygotuj obiad.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Suszenie proste - 341 kcal/100g