kapusta w piekarniku z kurczakiem w rękawie

z dostępnych składników, na co dzień, pyszne i proste! Kapusta w piekarniku z kurczakiem w rękawie to danie, które piecze się od razu z dodatkiem warzyw, co z oszczędza gospodyni dużo dodatkowego czasu. Warzywa i kurczak są nasączone sokami od siebie. Danie okazuje się soczyste, obfite i aromatyczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 17 % 4 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kapustę z kurczakiem w rękawie w piekarniku? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dowolne części kurczaka-uda, podudzia piersi. Wybierz mięso według własnych upodobań. Mam biodra. Możesz zastąpić kurczaka indykiem lub innym mięsem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, osusz. Pokrój na porcje. Przetrzyj mięso solą i pieprzem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W kapuście usuń górne uszkodzone liście, usuń łodygę. Posiekaj kapustę. Aby danie było bardziej satysfakcjonujące, możesz dodać pokrojone w kostkę ziemniaki do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę obrać z nasion i łodyg i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie w ogóle jej nie dodawać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj koperek. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład zieloną cebulą, kolendrą, natką pietruszki lub użyć mieszanki różnych ziół. Jeśli nie masz świeżych ziół, zamień je na suszone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz kapustę i marchewkę. Lekko posolić i zmiażdżyć rękami, aby kapusta dała sok. Następnie połącz cebulę, kapustę z marchewką i paprykę. Dodaj paprykę i koperek. Sól, pieprz i wymieszaj. Możesz dodać własne przyprawy do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W torbie do pieczenia włóż przygotowane warzywa. Na wierzch polej olejem roślinnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż kurczaka na wierzchu kapusty. Mocno zawiąż worek po obu stronach, aby sok z niego nie wyciekł. Odwróć torebkę kilka razy, aby wszystkie składniki pokryły się olejem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś torebkę na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 minut, od czasu do czasu obracając blachę do pieczenia, aby równomiernie upiec.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby uzyskać chrupiącą skórkę na kurczaku, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, delikatnie, aby uniknąć poparzenia parą, pokrój torebkę i włóż blachę do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy