skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto z kwaśną śmietaną? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dużą miskę i ugotować całe ciasto na raz. I możesz przygotować osobną partię ciasta dla każdego ciasta-wybierz, co jest dla ciebie najlepsze. W misce ubij jajka. Dodaj cukier i wanilinę. Za pomocą blendera ubij jajka przez około 5 minut, aby rozpuścić wszystkie kryształy cukru.
Krok 2:
Dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, śmietanę do miski z mieszanką jajeczno-cukrową i dobrze wymieszaj masę. Następnie dodaj przesianą mąkę. I ponownie dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki mąki. Podziel ciasto na trzy równe części.
Krok 3:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę, w której będziesz piec ciasta, posmaruj masłem i posyp mąką spód i boki. Wlej pierwszą część ciasta do formy i włóż do piekarnika na około 40 minut. Sprawdź gotowość ciasta drewnianą wykałaczką. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest dobrze upieczone. Upiecz również drugie ciasto. Określ temperaturę i czas pieczenia w piekarniku.
Krok 4:
Dodaj proszek kakaowy do trzeciej części ciasta. Dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 5:
Podobnie jak poprzednie dwa, upiecz trzecie ciasto czekoladowe. Ostudzić wszystkie ciasta. Jeśli musisz, przytnij je. Możesz odciąć wierzchołki i położyć je na okruchach herbatników.
Krok 6:
Zajmij się przygotowaniem śmietany. Przenieś śmietanę do głębokiego naczynia do ubijania. Dodaj cukier. Za pomocą blendera ubij śmietanę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści i nieznacznie zwiększy masę.
Krok 7:
Zajmij się montażem ciasta. Połóż pierwsze (białe) ciasto na płaskim talerzu. Posmaruj go obficie kwaśną śmietaną. Połóż ciasto czekoladowe na wierzchu, posmaruj je również kremem. Przykryj ciasto trzecim ciastem i posmaruj wierzch i boki kremem.
Krok 8:
Możesz udekorować ciasto okruchami ze skrawków ciasta lub w inny sposób, według własnego uznania. Możesz zostawić ciasto białe, dekorując kilkoma malinami, startą czekoladą i gałązką mięty. Śmietana i przewiewne delikatne ciasta śmietanowe same w sobie są bardzo smaczne. Pozwól ciastu dobrze namoczyć (pozostaw na noc w lodówce). Podawaj z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ciasto śmietankowe jest znane wielu z dzieciństwa. Mamy często upiekły to ciasto na wakacje, oczywiście według klasycznego przepisu. Ten deser można zaliczyć do budżetu, nie wymaga wielu składników do ciasta, są proste i zawsze znajdują się w lodówce, ale okazuje się, że ciasto jest bardzo smaczne, ciasto na ciastach jest delikatne i miękkie, a krem jest umiarkowanie słodki i dobrze impregnuje ciasta. Nie każdy ma to ciasto, ale jedynym powodem mogą być składniki niskiej jakości. Lepiej jest wziąć grubszą i naturalną śmietanę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g