klasyczne ciasto śmietankowe

niezrównanie pyszne, delikatne, miękkie, wykonane z prostych produktów! Klasyczne ciasto z kwaśną śmietaną nie zajmie ci zbyt wiele czasu, ale należy pozostawić na noc. Dlatego przygotuj go z wyprzedzeniem. Jest trójwarstwowy, soczysty i możesz go ozdobić według własnych upodobań!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 73 % 40 g
270 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto z kwaśną śmietaną? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dużą miskę i ugotować całe ciasto na raz. I możesz przygotować osobną partię ciasta dla każdego ciasta-wybierz, co jest dla ciebie najlepsze. W misce ubij jajka. Dodaj cukier i wanilinę. Za pomocą blendera ubij jajka przez około 5 minut, aby rozpuścić wszystkie kryształy cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, śmietanę do miski z mieszanką jajeczno-cukrową i dobrze wymieszaj masę. Następnie dodaj przesianą mąkę. I ponownie dobrze wymieszaj, aby nie pozostały grudki mąki. Podziel ciasto na trzy równe części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę, w której będziesz piec ciasta, posmaruj masłem i posyp mąką spód i boki. Wlej pierwszą część ciasta do formy i włóż do piekarnika na około 40 minut. Sprawdź gotowość ciasta drewnianą wykałaczką. Jeśli wyjdzie suchy, ciasto jest dobrze upieczone. Upiecz również drugie ciasto. Określ temperaturę i czas pieczenia w piekarniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj proszek kakaowy do trzeciej części ciasta. Dobrze wymieszaj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podobnie jak poprzednie dwa, upiecz trzecie ciasto czekoladowe. Ostudzić wszystkie ciasta. Jeśli musisz, przytnij je. Możesz odciąć wierzchołki i położyć je na okruchach herbatników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zajmij się przygotowaniem śmietany. Przenieś śmietanę do głębokiego naczynia do ubijania. Dodaj cukier. Za pomocą blendera ubij śmietanę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści i nieznacznie zwiększy masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zajmij się montażem ciasta. Połóż pierwsze (białe) ciasto na płaskim talerzu. Posmaruj go obficie kwaśną śmietaną. Połóż ciasto czekoladowe na wierzchu, posmaruj je również kremem. Przykryj ciasto trzecim ciastem i posmaruj wierzch i boki kremem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz udekorować ciasto okruchami ze skrawków ciasta lub w inny sposób, według własnego uznania. Możesz zostawić ciasto białe, dekorując kilkoma malinami, startą czekoladą i gałązką mięty. Śmietana i przewiewne delikatne ciasta śmietanowe same w sobie są bardzo smaczne. Pozwól ciastu dobrze namoczyć (pozostaw na noc w lodówce). Podawaj z herbatą lub kawą. Miłego picia herbaty!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ciasto śmietankowe jest znane wielu z dzieciństwa. Mamy często upiekły to ciasto na wakacje, oczywiście według klasycznego przepisu. Ten deser można zaliczyć do budżetu, nie wymaga wielu składników do ciasta, są proste i zawsze znajdują się w lodówce, ale okazuje się, że ciasto jest bardzo smaczne, ciasto na ciastach jest delikatne i miękkie, a krem jest umiarkowanie słodki i dobrze impregnuje ciasta. Nie każdy ma to ciasto, ale jedynym powodem mogą być składniki niskiej jakości. Lepiej jest wziąć grubszą i naturalną śmietanę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy