filet z sandacza pieczony w piekarniku

najdelikatniejszy filet z sandacza pieczony w piekarniku! Pieczony filet z sandacza z jajkiem i kwaśną śmietaną to dość samowystarczalne danie, które nie wymaga żadnych dodatków. Ryba jest najdelikatniejsza. I możesz gotować według tego prostego przepisu filetować dowolną rybę!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 81 % 17 g
tłuszcze 19 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
105 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z sandacza pieczony w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Filet z sandacza jest oczywiście lepszy niż schłodzony-w schłodzonych rybach jest znacznie więcej składników odżywczych. Jeśli masz tylko mrożone ryby, musisz je odpowiednio rozmrozić. Natychmiast po zamrażarce umieść rybę w lodówce na 6-8 godzin, a dopiero potem całkowicie rozmroź w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj filety z sandacza, osusz i pokrój na średniej wielkości kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj żaroodporną formę, ponieważ upieczemy naczynie w piekarniku. Ułóż kawałki ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj jajko. Polecam mycie jajek gorącą wodą, a jeszcze lepiej specjalnym produktem i szczoteczką. Konieczne jest mycie jaj, ponieważ skorupki jaj zawierają ogromną ilość bakterii. Wbij jajko do osobnej miski. Wskazane jest również stosowanie dobrych dużych jaj, najlepiej domowych. Oprócz wysokiego smaku takie jajka mają również piękne jasne żółtko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól jajko. Na tym etapie możesz dodać do potrawy swoje ulubione zioła lub przyprawy: być może będzie to czosnek w proszku, mielona papryka lub papryka. Idealne są również zioła prowansalskie, suszony tymianek i rozmaryn. Ale wszystkie te dodatki są tylko dla Twojego gustu!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę. Zawartość tłuszczu w śmietanie zależy od Ciebie. Możesz zastąpić śmietanę w tym naczyniu śmietaną o zawartości tłuszczu 20% lub majonezem - czego w ogóle nie polecam, ponieważ majonez, zwłaszcza wyprodukowany fabrycznie, jest wysoce niepożądany do wystawiania na działanie wysokich temperatur.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj posiekany czosnek. Przeszedłem ząbek przez prasę, ale możesz też zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub posiekać z zachętą noża. Jeszcze raz wymieszaj masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij rybę. Piec naczynie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Wypełnienie powinno być całkowicie upieczone.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj danie ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy