łosoś w śmietanie w piekarniku

najdelikatniejszy łosoś pieczony w śmietanie to danie dla smakoszy! Pieczony łosoś w śmietanie okazuje się bardzo delikatny, w lekkim aromatycznym sosie śmietanowym. Danie jest przygotowywane bardzo szybko i prosto, a smakuje lepiej niż tradycyjne dania rybne!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 88 % 35 g
węglowodany 8 % 3 g
409 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Zwróć szczególną uwagę na wybór ryb. Priorytetem jest oczywiście schłodzona ryba - jest znacznie zdrowsza niż mrożona. Ale jeśli masz tylko zamrożonego łososia, musisz go odpowiednio rozmrozić. Natychmiast po zamrażarce umieść rybę w lodówce, w której temperatura wynosi +5 stopni, a dopiero po 5-7 godzinach całkowicie rozmroź ją w temperaturze pokojowej. Weź naturalny krem o zawartości tłuszczu około 20%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj rybę, osusz ręcznikami papierowymi. Może to być zarówno stek z łososia, jak i filet z łososia. Łosoś nie zawiera dużych ilości małych kości, więc kości nie można usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić rybę. Używam zwykłej soli morskiej, ale może to być również sól z różnymi dodatkami: na przykład Adyghe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieprz rybę. Moim zdaniem biały mielony pieprz jest świetny dla ryb, ale możesz wziąć zarówno czarny, jak i czerwony. Również na tym etapie możesz dodać do ryby swoje ulubione zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, estragon - świetnie nadają się do dań rybnych. Przydaje się również plasterek cytryny lub łyżka soku z cytryny, a następnie usunie nadmiar rybnego zapachu. Ale nie przesadzaj: szlachetna ryba nie potrzebuje suplementów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj żaroodporną formę, w której ugotujesz rybę. Weź formę z wysokimi bokami, aby podczas gotowania śmietana się nie wylała.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż rybę do formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Śmietana trochę soli, pieprzu. Krem w zasadzie można wziąć dowolną zawartość tłuszczu od 10 do 30%. W przypadku braku śmietanki możesz nawet wziąć zwykłe mleko. Dodaj posiekany czosnek do śmietany. Pocieram go na drobnej tarce. Ale możesz posiekać czosnek nożem lub przepuścić go przez prasę. Jeśli nie ma dostępnego świeżego czosnku, użyj czosnku w proszku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij rybę aromatyczną śmietaną. Gotuj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. W pierwszych 15 minutach gotowania lepiej przykryć formę folią. Następnie folię można usunąć na złoty kolor lub pozostawić dla delikatniejszego smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj rybę od razu, gdy jest gorąca. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy