biszkopt kokosowy Dakuaz z jagodami

najsmaczniejszy, piękny, oryginalny, rozpływa się w ustach! Biszkopt kokosowy Dacuaz z jagodami ozdobi każdy świąteczny stół. Szczególnie przy okazji będzie to miało miejsce na nowy rok lub święta kobiet. To zwiewny, delikatny deser, prawdziwe jedzenie bogów! A gotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 42 % 27 g
węglowodany 46 % 30 g
346 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biszkopt kokosowy Dakuaz z jagodami? Najpierw przygotuj niezbędne składniki na biszkopt. Mąkę migdałową można przygotować samodzielnie, susząc orzechy na suchej patelni lub w piekarniku, a następnie żywiąc je w młynku do kawy. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Wyjmij je z lodówki tuż przed ubijaniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed zagnieceniem ciasta weź papier do pieczenia i narysuj na nim koła o średnicy 16-17 cm. Możesz odciąć nadmiar papieru, cofając się od krawędzi kół 4-5 cm lub możesz zostawić papier bez zmian, najważniejsze jest to, że pasuje do blachy do pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zajmij się przygotowaniem ciasta. Aby to zrobić, ostrożnie oddziel schłodzone białka od żółtek. Nie będziemy potrzebować żółtek do tego przepisu, więc możesz je odłożyć na bok, aby wykorzystać je do innych celów: zrobić domowy majonez, budyń, lody lub cokolwiek według własnego gustu. Białka przelej do głębokiej miski i ubij mikserem, aż uzyskasz puszystą pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuując ubijanie białek, Dodaj do nich drobny cukier (35 g) lub cukier puder.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białka na twarde szczyty i cukier całkowicie się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej cukier puder (90 G)i mąkę migdałową do osobnej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj płatki kokosowe do mąki migdałowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I wszystko dokładnie wymieszaj. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, jeśli masz wystarczająco duże płatki kokosowe, możesz zmielić je w młynku do kawy do stanu drobnych okruchów(zrobiłem to).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do ubitych białek dodać wcześniej zmieszaną mąkę migdałową, płatki kokosowe i cukier puder.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I łopatką delikatnie wymieszaj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść okrągłą dyszę o średnicy 10 mm na torbie cukierniczej i napełnij ją kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zaczynając od środka, ułóż 3 kółka w spiralną spiralę na blasze do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp ciasta odrobiną cukru pudru na wierzchu i pozostaw na 5-7 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 5-7 minutach ponownie posyp ciasta proszkiem i odstaw na kolejne 5-7 minut. W tym czasie włącz piekarnik rozgrzać do około 150 stopni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś blachę do ciastek do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25 do 35 minut. Ciasta powinny być pokryte jasnozłotą skórką. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Niech biszkopty lekko ostygną na blasze do pieczenia, a następnie przenieś je na ruszt i pozostaw na nim, aż całkowicie ostygną. Biszkopt kokosowy Dacuaz jest gotowy i można go użyć do przygotowania dowolnego deseru.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Alternatywnie proponuję zrobić z tych biszkoptów bardzo smaczne i łatwe letnie ciasto. Do kremu biorę ser śmietankowy lub miękki i delikatny twarożek (przy wyborze twarogu bądź ostrożny - nie powinien być gorzki ani silnie kwaśny). Śmietana jest tłusta, od 33%. Jagody - dowolne. Nawiasem mówiąc, możesz wziąć tylko śmietanę bez dodawania do niej twarogu lub sera. Bardziej lubię je łączyć.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ubij schłodzoną ciężką śmietanę blenderem, aż będzie gęsta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ubij ser śmietankowy lub twarożek z cukrem pudrem lub drobnym cukrem. Nawiasem mówiąc, jeśli użyjesz twarogu, najpierw przetrzyj go przez sito, wtedy krem okaże się bardziej jednorodny.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Połącz masę serową i śmietankową, delikatnie mieszając szpatułką. Powinien okazać się bardzo lekki, umiarkowanie słodki krem (możesz dodać cukier do swojego gustu, ale nie zapominaj, że same ciasta są słodkie, więc nie przesadzaj, aby ciasto nie było mdłe).

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Krem jest gotowy, ciasta są całkowicie schłodzone - możesz złożyć ciasto. Przenieś jedno ciasto na płaskie naczynie, nałóż na nie równą warstwę kremu (najwygodniej jest to zrobić za pomocą torby cukierniczej z okrągłą dyszą). Połóż drugie ciasto na wierzchu i nałóż na nie krem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Radzę lekko udekorować górne ciasto. Aby to zrobić, cofając się od krawędzi ciasta o około 1 cm, ułóż obfite slajdy kremu w kółko. Nałóż warstwę kremu na środek, jak pokazano na zdjęciu.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Następnie grzbietem łyżeczki zrób wgłębienia w kremie, kierując się od krawędzi do środka. W ten sposób otrzymamy rodzaj kwiatu. W tej formie przenieś ciasto na 30-40 minut do lodówki. Możesz zostawić go tam dłużej, aby ciasta były namoczone, a krem dobrze się chwycił.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przed podaniem udekoruj ciasto świeżymi jagodami i listkami mięty.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Piękny tort urodzinowy z biszkoptem Dacuaz jest gotowy.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby białko było dobrze ubite, jajka muszą być świeże i schłodzone (z lodówki), a naczynia do ubijania suche i czyste, bez śladów tłuszczu. Oddzielając białka od żółtek, upewnij się, że do białka nie dostanie się ani kropla żółtka. Aby uzyskać lepsze ubijanie, do białek można dodać niewielką szczyptę soli lub kilka kropli soku z cytryny (octu). Ubijaj mikserem na najniższej prędkości, zwiększając prędkość podczas ubijania.
Wybierz emaliowane, ceramiczne lub szklane naczynia do ubijania (w żadnym wypadku aluminiowe, ponieważ białka zmienią kolor na szary!). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy