filet z mintaja z ziemniakami w piekarniku

danie główne i przystawka są gotowane w tym samym czasie. Jako dziecko nie lubiłam ryb. Żaden. Od słowa w ogóle. Zjadł torlko czarny kawior, który Tata przywiózł z podróży służbowych ogromnymi bankami. Potem spróbowałem smażonego mintaja i stał się jedyną rybą, którą jadłem przez wiele lat. Potem spróbowałem morszczuka, dorsza, czerwonej ryby dorady. Jednak do tej pory to mintaj - ryba techniczna, jak się ją nazywa, z jakiegoś powodu pozostaje najbardziej ukochaną do tej pory. Zwykle smażę go w cieście. Jednak tym razem postanowiłem ugotować go według nowego przepisu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 45 % 10 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować filet z mintaja z ziemniakami w piekarniku, potrzebujemy fileta z mintaja, ziemniaków, majonezu, oleju roślinnego, przypraw do ryb (opcjonalnie), czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych filetów. Jeśli używasz zamrożonego, rozmrozić, osuszyć uwolnioną wodę i lekko wycisnąć rybę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 1 łyżkę do mintaja. l majonez, przyprawy do ryb i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko wymieszaj i pozostaw do marynowania na 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż część ziemniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż kawałki ryby na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pozostałe ziemniaki na rybie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posolić, pieprzyć ziemniaki i posmarować pozostałym majonezem. Umieść rybę z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 35-40 minut.

mintaj jest lubiany przez prawie wszystkich ludzi, z wyjątkiem bardzo małych dzieci i tych, którzy nie lubią tej ryby. 100 g gotowego produktu zawiera 80 g wody, prawie 16 g białka i mniej niż 1 g tłuszczu. Również w gotowanym produkcie jest prawie 1,5 g wapnia i tylko 50 mg cholesterolu.

witaminy: A, PP, B1, B2, B6, B9, C, E.

mikro i makroelementy: chrom, sód, potas, cynk, wapń, jod, fluor, magnez, selen, fosfor, siarka, chlor, żelazo, mangan, miedź, kobalt, nikiel, molibden.

mintaj to idealny produkt dietetyczny, tym bardziej, że mięso mintaja zawiera mniej więcej tyle samo białka, co kurczak. Tak więc regularne spożywanie mintaja pomaga łatwo tolerować diety niskowęglowodanowe, a sportowcom pomoże zbudować masę mięśniową bez ryzyka przybrania dodatkowych kilogramów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy