skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować filet z mintaja z ziemniakami w piekarniku, potrzebujemy fileta z mintaja, ziemniaków, majonezu, oleju roślinnego, przypraw do ryb (opcjonalnie), czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Filety rybne umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych filetów. Jeśli używasz zamrożonego, rozmrozić, osuszyć uwolnioną wodę i lekko wycisnąć rybę.
Krok 3:
Dodaj 1 łyżkę do mintaja. l majonez, przyprawy do ryb i sól.
Krok 4:
Wszystko wymieszaj i pozostaw do marynowania na 20 minut.
Krok 5:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
Krok 6:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Rozłóż część ziemniaków.
Krok 7:
Ułóż kawałki ryby na wierzchu.
Krok 8:
Połóż pozostałe ziemniaki na rybie.
Krok 9:
Posolić, pieprzyć ziemniaki i posmarować pozostałym majonezem. Umieść rybę z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 180°C na 35-40 minut.
mintaj jest lubiany przez prawie wszystkich ludzi, z wyjątkiem bardzo małych dzieci i tych, którzy nie lubią tej ryby. 100 g gotowego produktu zawiera 80 g wody, prawie 16 g białka i mniej niż 1 g tłuszczu. Również w gotowanym produkcie jest prawie 1,5 g wapnia i tylko 50 mg cholesterolu.
witaminy: A, PP, B1, B2, B6, B9, C, E.
mikro i makroelementy: chrom, sód, potas, cynk, wapń, jod, fluor, magnez, selen, fosfor, siarka, chlor, żelazo, mangan, miedź, kobalt, nikiel, molibden.
mintaj to idealny produkt dietetyczny, tym bardziej, że mięso mintaja zawiera mniej więcej tyle samo białka, co kurczak. Tak więc regularne spożywanie mintaja pomaga łatwo tolerować diety niskowęglowodanowe, a sportowcom pomoże zbudować masę mięśniową bez ryzyka przybrania dodatkowych kilogramów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Filet z mintaja - 72 kcal/100g